Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Шоколадна паска: рецепт з цукатами від Клопотенка

Шеф-кухар Євген Клопотенко поділився з українцями рецептом шоколадної паски. Він запевняє, що рецепт перевірений роками і завжди виходить ідеально. Тому якщо в цьому році ви хочете поекспериментувати і приготувати не зовсім класичну паску – такий варіант саме для вас.

Але для початку кілька корисних порад.

Як зробити шоколадну паску ідеальною

Приготування паски зазвичай вимагає не тільки часу, але і деяких навичок. Тому, розповімо, що потрібно знати, щоб спекти ідеальну шоколадну паску.

  • По-перше, для приготування опари потрібно обов’язково використовувати саме теплу воду – температура приблизно 35 градусів. Якщо ви додасте до дріжджів гарячу воду, вони не спрацюють і тісто не підніметься.
  • По-друге, самі дріжджі краще добре подрібнити, щоб вони працювали швидше і якісніше. Обов’язково враховуйте термін придатності, свіжі дріжджі будуть краще піднімати тісто.
  • По-третє, коли ви залишаєте тісто для підйому, стежте, щоб там не було протягів і шуму. Також це повинно бути тепле місце, наприклад, біля батареї, на теплій підлозі або в зовсім небагато розігрітій духовці.

Як прикрасити паску

У нашому рецепті ми додавали до тесту цукати, тому вирішили і зверху прикрасити ними випічку. Але тут ви можете довіритися своїй фантазії і експериментувати: використовувати вже готові цукрові посипання, подрібнені горіхи, апельсинову цедру. Якщо в сім’ї є діти, прикрашайте пасочки разом з ними, це дуже весело і зближує сім’ю.

Шоколадна паска з цукатами: рецепт

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 300 г борошна (+для замісу)
  • 150 г цукру
  • 30 г живих дріжджів
  • 3 яйця
  • 150 мл теплої води
  • 100 г розм’якшеного вершкового масла (і додатково для змазування форми)
  • 2 ст. л. темного какао
  • 100 г цукатів

Для глазурі:

  • 2-3 ст. л. соку лимона
  • 100 г цукрової пудри
  • 2 ст. л. какао

Приготування шоколадної паски:

  1. Для приготування опари викладіть в миску 30 г живих дріжджів і влийте 150 мл теплої води. Трохи перемішайте, поки дріжджі не розчиняться. Потім додайте 2 ст. л. цукру і 4 ст. л. борошна. Акуратно перемішайте опару до однорідного стану.
  2. Накрийте миску рушником і поставте в тепле місце на 25-30 хвилин, щоб опара підійшла.
  3. Борошно просійте у велику миску або чашу комбайна, якщо будете замішувати тісто в ньому.
  4. Всипте 2 ст. л. темного какао і цукор, що залишився. Перемішайте сухі інгредієнти лопаткою.
  5. Вбийте до сухих інгредієнтів три яйця, додайте 100 г розм’якшеного вершкового масла і опару, що підійшла. Перемішайте тісто до однорідного стану. Якщо вам здається, що воно занадто рідке, додайте ще трохи борошна.
  6. Накрийте чашу або миску з тістом рушником і залиште підходити в теплому місці ще на годину.
  7. Через годину змастіть руки соняшниковою олією і обімніть тісто. Додайте 100 г цукатів і злегка перемішайте, щоб вони рівномірно розподілилися.
  8. Форму для паски щедро змастіть розм’якшеним вершковим маслом, щоб тісто не прилипало і готову випічку можна було легко вийняти.
  9. Викладіть тісто для шоколадної паски в змащену маслом форму, воно повинно займати на більше однієї третини форми.
  10. Накрийте форму рушником і ще раз залиште для підйому в теплому місці на 35-40 хвилин. Тим часом включіть духовку розігріватися до температури 180 градусів. Коли тісто підійде, поставте форму в розігріту духовку і випікайте паску від 25 до 40 хвилин, залежно від розміру та форми. Якщо скоринка занадто підрум’яниться, накрийте паску фольгою зверху, щоб не підгоряла.
  11. Дістаньте готову паску з духовки та залиште трохи охолонути в формі.
  12. Тим часом приготуйте шоколадну глазур. Змішайте в мисочці 3 ст. л. соку лимона, 100 г цукрової пудри і 2 ст. л. какао. Ретельно перемішайте. Якщо глазур вийшла занадто густою, додайте ще трохи соку лимона.

Паску, яка охолола, дістаньте з форми і покрийте зверху блискучою шоколадною глазур’ю. Прикрасьте часточками цукатів, горіхами або будь-якими іншими прикрасами до вашого смаку.

Смачних всім свят!

Джерело: Євген Клопотенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-22 08:59:14