Що таке вегетаріанська ковбаса, її користь і шкода

З моменту поширення вегетаріанства асортимент продуктів в спеціалізованих магазинах значно збільшився. Споживачам навіть пропонують ковбаси без м’яса. Що це таке і наскільки воно корисно, розберемося далі.
З чого роблять вегетаріанську ковбасу
В склад не м'ясного продукту входить:
– Квасоля;
– Сочевиця;
– Горох;
– Пшениця;
– Соя та інше.
Щоб вегетаріанські ковбаси смакували не як якась каша, в них додають спеції та прянощі, в якості згущувача використовують кукурудзяний крохмаль. Задля смаку у делікатес додають овочі та гриби, іноді у складі можна зустріти сухе молоко та сир. Щоб ця суміш була більш схожою на традиційну ковбасу, її підфарбовують у червоний колір за допомогою соку буряка чи ферментованого рису.
Насправді ковбас для людей, які не вживають м’яса, доволі багато. Кожен виробник працює над тим, щоби їх продукт був максимально наближений за текстурою та кольором до звичайної ковбаси. Багато хто зумів досягти успіху в цьому аспекті, тому звичайні та вегетаріанські делікатеси мало чим відрізняються.
Повертаючись до складу можна сказати, що його основу складає пшеничний білок. До нього додають кукурудзяний крохмаль і гуляш із сої, а також соняшникову чи кокосову олію, горіховий та рисовий білок, барвник на основі буряка, сіл та ароматизатори.
Користь вегетаріанської ковбаси
Зазвичай у вегетаріанській ковбасі немає всього того, що робить класичний м’ясний виріб шкідливим. Тобто такий продукт позбавлений консервантів, синтетичних фарбників, підсилювачів смаку та інших некорисних домішок. До того ж до складу входять інгредієнти з низькою калорійністю, що робить ковбасу ідеальним харчуванням для тих, хто стежить за фігурою.
У складі зустрічаються вітаміни групи В, РР, С, Н, Е, а також багато мікроелементів (цинк, йод, фтор та ін.). Завдяки цьому, вживання такої ковбаси добре впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, прискорює метаболічні процеси, підвищує захисні функції організму. Рослинний білок краще засвоюється, тому органи травлення не перенавантажуються.
З цього можна зробити висновок, що не м'ясна ковбаса підходить не тільки для вегетаріанців, а й для тих, хто веде здоровий спосіб життя чи хоче схуднути. До того ж цілковито відмовитись від м’яса буває складно, але якщо потрохи його змінювати на схожі продукти, то згодом користь стане відчутною. Ви будете їсти ковбасу, яка за смаковими якостями нагадую звичну. До того ж виробники пропонують широкий асортимент, що дозволить урізноманітнити своє харчування.
Чим може зашкодити
Однозначно можна запевнити, що вегетаріанська ковбаса набагато корисніша за м’ясну. Одначе чи може вона докорінно вплинути на здоров’я людини? Насправді може, причому яв в кращу, так і в гіршу сторону. Якщо про користь було написано в попередньому пункті, то шкоду розберемо далі.
Небезпека вегетаріанських ковбас в першу чергу пов’язана з недобросовісними виробниками. Вони намагаються зробити свій продукт більш привабливим і смачним за рахунок шкідливих маринадів та підсилювачів смаку. Але навіть це не робить виріб шкідливішим за ковбасу, в якій сировиною виступають продукти тваринництва. Втім вважати їх корисними теж не можна.
Аби убезпечити себе від недоброякісної продукції, слід купувати ковбасу відповідальних виробників. Така представлена, наприклад, на сайті магазину «Пан-і-Веган». До того ж слід ретельно вивчати маркування і склад вегетаріанської ковбаси.
Також слід розуміти, що не дивлячись на наявність у складі ковбаси вітамінів і мінералів, вона не є лікарським засобом. Тому сподіватися, що вона зцілить вас не варто.
Джерело ВИСОКИЙ ВАЛ
15.03.2023