Місто і регіон

Що роблять з ягодами обліпихи в ФГ «Ніжин Агроінвест»?


У фермерському господарстві «Ніжин Агроінвест» для збирання ягід обліпихи зрізують плодоносні гілки, піддають їх шоковому заморожуванню, а потім за допомогою спеціальних механізмів відокремлюють ягоди від гілок, повідомляє agrotimes.ua.

У цілому ФГ «Ніжин Агроінвест» має близько 10 гектарів обліпихи і планує збільшувати посадки цієї культури. Окрім основних сортів Чуйська, Янтарна, Великан, Клара, торік висадили сорт Лейкора. 

«Ідею посадити обліпиху нам підказав чеський партнер, – зауважив Андрій Білий, очільник ФГ «Ніжин агроінвест». – Тоді ще обліпиха в Україні була не занадто популярна, а європейці її купують залюбки. Щоб сформувати велику товарну партію, частину продукції беремо у своїх партнерів – фермерів СОК «Дари Чернігівщини». 

Аграрій також зазначив, що обліпиха – невибаглива, нескладна у вирощуванні, стійка до шкідників та хвороб, єдиний нюанс – дає урожай вона раз на два роки. Крім того, ця культура дводомна, тож треба це враховувати під час посадки. 

Оскільки ягоди обліпихи доволі дрібні, збирати її на свіжий ринок дорого. Однак для продажу замороженої продукції можна механізувати цей процес.

«Збирання ягід ми проводимо зі зрізаних гілок, – прокоментував Андрій Білий. –– Для рослини це нешкідливо, навіть навпаки: така обрізка стимулює ріст молодих пагонів.

Гілки з ягодами піддаємо шоковому заморожуванню. Після цього за допомогою спеціальних механізмів відокремлюємо ягоди від гілок. Взагалі намагаємось якомога більше механізувати процес вирощування та перероблювання ягід: що менший відсоток людської праці, тим нижчою виходить собівартість продукції.

Наприклад, зараз для збирання врожаю суниць та обліпихи нам потрібно приблизно 30 робітників, але ми хочемо істотно зменшити цю кількість шляхом максимальної механізації праці. В середньому з гектара суниць збираємо 8–10 тонн, обліпихи — на рівні 10–15 тонн, малини — до 18 тонн».


Кілька років тому господарство збудувало сучасний цех шокового заморожування, тож тепер завдяки технології шокового заморожування (-38 °C) отримує ідеальну за своїми характеристиками продукцію.

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook

 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: mynizhyn.com
2020-08-03 13:57:02