Будівельні матеріали м.Ніжин Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що приготувати на Великдень 2021: рецепти страв

Крім пасок і яєць, третє місце на великодньому столі займають м’ясні страви – буженина, холодець, домашня ковбаса. Не обійтися і без риби, салатів, закусок і випічки.

Факти ICTV зібрали для вас кращі рецепти великодніх страв.

Салат Великодній

Складові:

– 2 невеликих стегенця;

– 3 картоплини, зварених у мундирі;

– 1-2 морквини, зварених у мундирі;

– 4 яйця, зварених круто;

– 0,5 склянки чорносливу;

– 0,5 склянки волоських горіхів;

– 50 г сиру;

– майонез;

– виноград для прикраси.

Приготування:

Стегенця відварити, відокремити м’ясо від кісток і нарізати дрібними кубиками. Очистити картоплю і моркву. Натерти на терці. Очистити яйця і розділити на білки і жовтки. Чорнослив залити окропом, залишити на 10 хвилин. Потім злити воду і дрібно нарізати. Нарізати горіхи. Натерти на тертці сир.

Викласти салат шарами:

1 шар – картопля

2 шар – дрібно нарізана курка

3 шар – чорнослив

4 шар – горіхи

5 шар – білки

6 шар – морква

7 шар – сир

8 шар – жовтки

Всі шари промазати майонезом. Якщо хочете, шар із курки можна посолити і поперчити.

Салат поставити на ніч для просочення в холодильник (обов’язково накрийте, щоб не підсох). Перед подачею на стіл прикрасити нарізаним виноградом, що імітує крашанки. За допомогою майонезу зробити напис.

Великодній пиріг-сендвіч

Складові:

– дріжджовий лаваш (5 штук);

– середній огірок;

– 6 скибочок сьомги слабосоленої;

– 300 г вершкового сиру;

– 100 г плавленого сиру;

– кілька гілочок кропу;

– 1 ч. л. лимонного соку;

– 2 редиски;

– куряче яйце;

– 3 перепелиних яєць;

– пучок зеленої цибулі;

– сіль і перець за смаком;

– чверть морквини;

– кілька горошин чорного перцю.

Приготування:

Змішати вершковий сир з плавленими сирками до отримання однорідної маси. Додати лимонний сік, трохи посолити і поперчити. Розділити масу на 2 частини, в одну з них додати нарізаний кріп.
Огірок нарізати тонкими кружечками. З лаваша вирізати рівні квадрати, які будуть основою пирога.

На лаваш намазати приготовлену суміш із кропом і зверху рівномірно розподілити кружечки огірка. Накрити другим лавашем, також змастити його і викласти скибочки сьомги. Повторити, чергуючи шари.

Обмазати пиріг залишками сирної суміші без кропу. З боків прикрасити пір’ям зеленої цибулі, а зверху створити композицію з попередньо відварених у киплячій підсоленій воді курячих і перепелиних яєць. Їх потрібно прикрасити, вирізавши з моркви елементи декору, доповнивши горошинками чорного перцю і нарізаною тонкими кружечками редискою.

Заливні яйця

Складові:

– 10 шкарлупок від яєць;

– 2 склянки м’ясного солоного бульйону;

– 20 г желатину;

– 1 свіжа перчина;

– 1 маленька банка кукурудзи;

– 300 г шинки;

– зелень.

Можна використовувати будь-який наповнювач: рибу, курку, м’ясо.

Приготування:

Підготуємо шкаралупу. Для цього треба ретельно вимити яйця, зробити отвір з тупого боку яйця, вилити вміст (він не знадобиться для цієї страви), промити всередині. Висушити заготовки.

Замочити желатин на 10 хвилин. Підігріти його до повного розчинення (не кип’ятити), змішати з бульйоном. Процідити. Нарізати кубиками перець, шинку. Злити воду з кукурудзи.

Укласти все шарами. Залити бульйоном. Прибрати в холод.

Із застиглих яєць очистити шкаралупу як з варених. Прикрасити, подати як холодну закуску.

Яловичина, запечена в духовці

Складові:

– 1 кг пісної яловичини;

– сіль, перець чорний мелений за смаком;

– 4 зубчики часнику.

Приготування:

Яловичину помити, витерти насухо серветкою. Натерти сіллю, спеціями, часником, загорнути у фольгу і помістити в духовку. Запікати приблизно 1,5-2 години (в залежності від жорсткості м’яса) при температурі 180-200 градусів.

Запечені курячі крильця

Складові:

– 2 кг курячих крилець;

– оливкова олія екстра вірджин;

– 1 ст. л. меленої солодкої паприки;

– морська сіль середнього помелу;

– мелений перець;

– 2-3 гілочки розмарину або чебрецю.

Приготування:

У крилець видаліть першу фалангу, крило, що залишилося, розріжте навпіл в суглобі.

Приготуйте маринад із солі, чорного перцю, паприки і оливкової олії в такій кількості, щоб вистачило змастити всі крильця. Маринувати від 1 до 12 годин.

Розігрійте духовку з включеним грилем до 230°С. На деко насипте шар солі, покладіть листочки чебрецю або розмарину і перемішайте. Встановіть в деко решітку і розкладіть на ній крильця.

Запікайте крильця до рум’яної скоринки з обох сторін, один раз перевернувши, приблизно 25 хвилин. Подавайте гарячими.

Великоднє медове печиво

Складові:

– 5 ст. л. меду;

– 4 яйця (1 білок – для глазурі, решта – у тісто);

– склянка цукру;

– 3 ст. л. вершкового масла;

– 3 склянки борошна;

– 2 ч. л. соди;

– 200 г цукрової пудри;

– 0,5 ч. л. лимонного соку (для глазурі, але можна і без нього).

Приготування:

Розтопити на водяній бані мед, масло і цукор. Додати соду і розмішувати 2 хвилини. Додаємо яйця і борошно, і замішуємо тісто. Воно повинно бути досить м’яким, але не липнути до рук. За бажанням, можна разом з борошном додати спеції – корицю, кардамон, імбир, цедру лимона.

Посипаємо стіл борошном і розкачуємо тісто завтовшки 0,5 см, вирізаємо фігурки з тіста. Можна зробити у формі яйця, зайців, метеликів – залежить від того, які формочки для печива у вас є.

Викладаємо печиво на деко і випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці до злегка коричневого кольору. Печиво випікається досить швидко, стежте за духовкою.

Глазур робиться дуже просто. Збиваємо у глибокій мисочці білок, додаємо до нього лимонний сік і частину цукрової пудри. Повинна вийти суміш по густоті як сметана.

Ділимо глазур на 3-4 частини і будемо її фарбувати. Якщо у вас немає харчових барвників, скористаємося тим, що є під рукою. Буряковий сік, морквяний сік, зеленка. Додайте по крапельці в різні мисочки, розмішайте і отримаєте глазур різних кольорів.

А тепер розмалюємо печиво. Можна це зробити за допомогою кондитерського шприца з тонкою насадкою, а можна викласти глазур у файловий пакетик і трішечки відрізати його куточок. Печиво можна покрити білою глазур’ю, а кольоровою малювати візерунок.

Коли глазур на печиві висохне, подаємо його до столу.

Царська паска

Складові:

– 750 мл молока;

– 50 г свіжих дріжджів;

– 20 яєць;

– 350 г вершкового масла;

– 100 г маргарину;

– 350 г жирної сметани;

– 50 мл горілки або коньяку;

– 500 г цукру;

– 2 г ваніліну;

– 0,5 ч. л. мускатного горіха;

– 1 200 г борошна.

Приготування:

Підігріти половину молока, залити 3 ст. л. борошна. Перемішати і поставити в тепле місце на годину.

У склянці теплого молока розвести дріжджі, додати склянку борошна і молоко з борошном. Поставити в тепло на 3 години.

Яєчні жовтки розтерти з цукром, змішати з молоком, що залишилося, і опарою.
Додати 2 склянки борошна і замісити тісто. Поставити в тепле місце на годину.

Додати вершкове масло, маргарин, сметану, алкоголь, прянощі і збиті в піну білки. Всипати борошно, що залишилося, замісити тісто і поставити в тепло ще на годину.

Тісто розкласти по формах, застеленим пергаментнтм, наповнюючи приблизно наполовину. Дати постояти півгодини.

Випікати паску 40-50 хвилин при температурі 180 градусів. Перед подачею остудити, покрити глазур’ю.

Якщо ви суворо притримуєтесь традицій, Факти ICTV розповіли, коли потрібно пекти паски та фарбувати яйця перед Великоднем.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2021-04-30 06:46:29