Автозапчастини магазин AvtoBot м.Ніжин Автозапчастини магазин AvtoBot м.Ніжин
Новини Чернігова

Сезон лисичок стартував. Що потрібно про них знати?

Сезон лисичок стартував. Що потрібно про них знати?

Лисичка справжня або її ще називають лисичка звичайна – гриб з родини лисичкових (Cantharellaceae). Дуже розповсюджена у нашій місцевості. Має опуклу, плоску або увігнуту, лійкоподібну, часто асиметричну, жовтеньку шапку діаметром від 2,5-5 см. Вузькі, складчастоподібні, з численними анастомозами жовті пластинки. Короткі, гладкі ніжки, 2-4 см завдовжки, кольору шапки, звужені до основи.

Поширена по всій території України. Росте у хвойних і листяних лісах, переважно добре освітлених. Зустріти її можна на не дуже моховитих галявинах зі слабким трав’янистим покривом. Особливо полюбляють лисички хвойні ліси помірного клімату, де ростуть групками з липня місяця і до кінця осені. Найчастіше з’являються влітку після грозових дощів.

Лисичка –  їстівний гриб. Вживається свіжим, маринованим, солоним або сушеним. Як то кажуть: «На смак і колір товаришів немає». Має досить специфічний смак і аромат, однак, полюбляється більшості грибників.

За калорійністю лисички порівняні з печерицями чи опеньками, але значно поступаються білим грибам та підберезниками. Так, в 100 г сирого продукту міститься близько 19 кКал. Найбільш поживні речовини в хімічному складі лисичок розподіляються наступним чином: білки – 1,5 г, жири – 1,1 г, вуглеводи – 1 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По чім лисички: на Чернігівщині стартував грибний сезон

Крім низької калорійності, лисички є джерелом цілого ряду вітамінів та мінералів. В них містяться вітаміни – А, В1, РР, амінокислоти та мікроелементи, що сприяють, наприклад, покращенню зору та можуть попереджувати різні очні захворювання. Тільки за вмістом вітаміну А лисички випереджують відому нам  моркву. Насичені лисички такими потрібними для організму людини жирними кислотам як Омега 9 і Омега 6.

Відзначають у лисичок і їх лікувальні властивості. Гриби застосовуються для лікування запальних процесів в організмі, попереджають сердечні захворювання, знімають депресію.

Зовні лисички можуть зберігати свіжий вигляд до декількох діб, проте свої корисні властивості вони поступово починають втрачати вже через п’ять  годин після збору. А отже, прогулюючись лісом або відвідуючи ринок зверніть увагу на те, що  свіжі лисички мають рівномірно жовте забарвлення, не рівний, а як би хвилястий капелюшок, жовті пластинки, товсту ніжку без порожнини всередині, щільну структуру, відсутність сильних пошкоджень, характерний запах – приємний з нотками деревини.

І пам’ятайте про правила збирання природних дарів! Лисички зростають  у насадженнях дуба червоного та у соснових лісах на мохових галявинах групами. Намагайтесь зрізувати гриби гострим ножем, а не виривати їх з грунту, аби мінімізувати ушкодження грибниці.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

16.07.2020
Джерело: ЧЕLINE. Новини Чернігова