Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Різдвяна вечеря: традиції та рецепти страв


Різдво Христове слід святкувати 25 грудня, однак ця традиція поки що не стала загальноприйнятою серед українців. Деякі українці віддають перевагу святкуванню 7 січня.

Але, коли б ви не святкували Різдво, у цей час заведено влаштовувати вечерю у колі близьких людей та готувати багато наїдків. Господині накривають вечерю з 12 пісних страв. Обов’язково на столі має бути кутя – її необхідно куштувати першою та останньою.

Господар вносить у будинок дідух, на кожному краю стола кладуть зубчик часнику, а посередині ставлять свічку та посудину з сіллю.

Факти ICTV підготували добірку рецептів до різдвяної вечері.

Страви на Різдво: рецепти

Різдво – це час не тільки для молитви, а й для смачних святкових страв, які збирають родину за столом. Кожна господиня намагається приготувати щось особливе, що передаватиме атмосферу свята та традицій.

Риба з грибами

Ця страва чудово поєднує ніжність риби та аромат сушених грибів. Запечена з цибулею та пікантною ноткою гірчиці, вона стане прикрасою вашого різдвяного столу.

Інгредієнти:

  • риба – 1 кг;
  • сушені гриби – 50 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • олія – 100 г;
  • гірчиця – 1 ч. л.

Приготування:

  1. Рибу необхідно порізати, посолити, додати потовчений часник та покласти у холодильник на дві години.
  2. На дно форми для запікання вистеліть шар цибулі та порізані варені гриби.
  3. Частиною грибів та цибулі покрийте рибу зверху.
  4. Залийте все відваром із грибів, додавши до нього олію та гірчицю.
  5. Запікайте в духовці за 180 градусів упродовж години.

Банош

Банош – це не лише ситна страва, а й символ гуцульської гостинності. Його ніжний смак із додатками шкварок, грибів чи сиру точно сподобається вашим гостям.

Інгредієнти:

  • кукурудзяне борошно – 500 г;
  • сметана – 700 г;
  • цукор – 100 г.

Приготування:

  1. Борошно просіяти.
  2. Сметану покласти на вогонь, посолити, а після закипання додати кукурудзяне борошно.
  3. Готувати 15 хвилин, не помішуючи.
  4. Зверху можна посипати сиром, грибами або шкварками.

Кутя

Кутя є символом достатку та єдності родини. Її багатий склад – пшениця, мед, мак, горіхи – надає страві не лише святковості, а й особливого змісту.

Інгредієнти:

  • пшениця – 500 г;
  • мак – 2 склянки;
  • волоські горіхи – 2 склянки;
  • мед – 1 склянка.

Приготування:

  1. Пшеницю необхідно заздалегідь замочити у воді на одну ніч. Після цього промийте її, залийте однією склянкою води та поставте на вогонь.
  2. Так само потрібно приготувати мак, а потім розтерти у макітрі до білого кольору.
  3. Змішайте у великій посудині мак, пшеницю, мед та горіхи, можна додати родзинки та долити теплої води.

Страва має бути густою.

Імбирне печиво

Імбирне печиво – це не лише частування, а й чудова можливість залучити всю родину до процесу його приготування. Запашні спеції створять у вашій оселі атмосферу свята.

Інгредієнти:

  • борошно – 350 г;
  • сода – 1 ч. л.;
  • яйце – 1 шт.;
  • масло – 125 г;
  • кориця – 1 ч. л.;
  • імбир – 2 ч. л.

Приготування:

  1. Замісіть тісто з борошном, меленою корицею та імбиром, додайте масло (перед цим розігрійте його до м’якого стану), а потім – половину цукру.
  2. Залишок цукру розітріть із яйцем та змішайте з рештою інгредієнтів.
  3. Посудину з тістом накрийте плівкою та залиште у холодильнику на 15 хвилин.
  4. Розкачайте тісто завтовшки 0,5 см та виріжте різні фігурки. Запікайте упродовж 15 хвилин прикрасьте глазур’ю.

Узвар

Узвар із сушених фруктів – традиційний напій, який гармонійно завершує різдвяну вечерю. Його легкий смак і натуральна солодкість ідеально доповнюють святкові страви.

Інгредієнти:

  • сушені яблука, груші, сливи, інші фрукти – до смаку
  • цукор чи мед – до смаку

Приготування:

  1. Кинути в окріп сушені фрукти – яблука, груші, сливи, за бажанням можна додати й інші.
  2. Готувати напій слід 15 хвилин, додати на смак цукру або меду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-27 18:52:00