Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

П’ять спецій позитивно впливають на роботу мозку і зміцнюють пам’ять – дієтолог

Знаний дієтолог доктор Подл Дайдон назвав імбир, корицю, шавлію, розмарин і куркуму чудовим вибором для тих, хто поставив за мету покращити свою пам’ять, надто ж після 50 років.

Про кожну з цих спецій дієтолог може розказувати годинами.

Імбир – ваш поводир

Імбир містить унікальні сполуки, зокрема, гінгерол. Гінгерол не лише зменшує запалення, а ще й суттєво покращує когнітивні функції мозку. Імбир можна додавати майже у всі страви і чаї. Єдине, що радить доктор Дайдон, не дуже захоплюйтесь цією спецією. Споживання імбиря у великих кількостях може призвести до печії або проблем з травленням.

Зараз дивляться

Кориця – стимулятор для мозку

Доктор Дайдон запевняє, що ця спеція здатна творити справжні чудеса. Крім зниження рівня цукру в крові кориця  ще й покращує когнітивні функції та знижує маркери запалення в мозку. Незалежно від того, посипана вона поверх вівсяних пластівців, змішана з кавою чи додана в хлібобулочні вироби, кориця є чудовим засобом для покращення пам’яті.

Єдине, що варто обов’язково врахувати – усі ці переваги має цейлонська кориця, а не її різновид касія, яку часто продають під виглядом цінної спеції.

Шавлія – чудовий антиоксидант

Шавлія покращує когнітивні функції та пам’ять завдяки своїм протизапальним і антиоксидантним властивостям.  Її можна додавати в безліч страв, включаючи соуси, приправи чи чаї. Але варто пам’ятати, вагітним і годуючим жінкам від шавлії все ж варто відмовитися. Все – через наявність у цій спеції природної психоактивної речовини туйону.

Розмарин зменшує окислювальний стрес у мозку

Окрім чудового смаку, розмарин має нейропротекторний потенціал, що робить його цінним для збереження і зміцнення когнітивного здоров’я. Однак доктор Дайдон застерігає від надмірного споживання розмарину, щоб запобігти потенційним шлунково-кишковим або алергічним реакціям.

Куркума – ваш союзник у боротьбі за здоров’я мозку

Доктор Дайдон звертає увагу на неймовірну протизапальну силу основної сполуки цієї спеції – куркуміну. Куркуму можна назвати потужним союзником у зміцненні когнітивного здоров’я. Тим не менш, дієтолог застерігає, що людям з проблемами жовчного міхура слід бути обережними, оскільки куркума може непередбачено взаємодіяти з ліками.

Джерело: SheFinds

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-03-30 12:47:20