Будівельні матеріали м.Ніжин
Новини Чернігова

Під час святкування дня народження захворіли 5 дорослих: на Чернігівщині вдруге за рік зафіксували спалах сальмонельозу

На Чернігівщині вдруге за 2025 рік зафіксували спалах сальмонельозу. Під час святкування дня народження вдома захворіли п’ятеро дорослих. Сталося це у Корюківському районі.

Про це Суспільному повідомив заступник генерального директора обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Артем Ярошенко.

Нагадаємо, вперше у 2025 році спалах сальмонельозу зафіксували з 1 до 7 вересня, у навчальному закладі однієї з громад Чернігівської області. Захворіли 10 дітей.

Як йдеться на сайті Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, сальмонельоз — це гостра кишкова інфекція. Її симптоми такі: температура, нудота, блювання, біль у животі, діарея, слабкість. Інкубаційний період — від шести годин до трьох діб. За своєчасного лікування хвороба триває від трьох до семи днів і минає без ускладнень.

“Джерелом збудника є хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими формами хвороби, а також бактеріоносії, які працюють у сфері громадського харчування або закладах освіти”.

Щоб запобігти захворюванню, лікарі радять:

  • дотримуйтеся правил особистої гігієни перед приготуванням та вживанням їжі;
  • не купуйте продукти завчасно, особливо швидкопсувні;
  • перевіряйте умови зберігання та терміни придатності продуктів;
  • уникайте придбання харчів на стихійних ринках та з рук у приватних осіб;
  • купуйте продукти лише у спеціалізованих магазинах або на агропродовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза;
  • дотримуйтесь умов зберігання харчових продуктів;
  • споживайте страви одразу після приготування, а при повторному вживанні — піддавайте їх ретельній термічній обробці;
  • не зберігайте готові страви без дотримання температурного режиму довше ніж дві години;
  • ретельно мийте овочі та фрукти проточною водою;
  • сирі й готові продукти зберігайте та обробляйте окремо, особливо м’ясо та овочі;
  • утримуйтеся від споживання консервованих м’ясних та рибних продуктів сумнівної якості;
  • перевіряйте термін придатності й цілісність тари.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube, WhatsApp, TikTok.


Джерело: Суспільне мовлення України