«Ніжинський огірок — це бренд»: як 62-річний фермер з Чернігівщини вирощує органічні овочі без хімії

На Центральному ринку Ніжина пан Микола з села Безуглівка вже понад 20 років торгує лише органічними овочами. Його хрумкі огірки без хімії та добрив — справжній місцевий делікатес із власною історією, яка починається задовго до сезону збору врожаю, розповідає Ольга Самсоненко, “Вісник Ч”.
Початок червня. На Центральному ринку Ніжина 62-річний Микола Олійник торгує свіжими огірками. Приїхав з села Безуглівка, за 10 кілометрів від міста. Ціну на свій товар виставив — 150 гривень за кіло.
— Уранці тільки рвав. Справжні, органічні огірки зараз у мене і ще у Віктора Полуди з Великої Дороги. Решта — з оптових баз, вирощені на мінеральних добривах. Ті продають по 90 гривень, — розповідає Микола. — Огірки й помідори вирощую виключно на органіці. — Ніжинський огірок — це бренд. Але росте овоч не в Ніжині, а в селах навколо. Там земля особлива — через неї й смак інший.
Висаджую сорти, що не потребують запилення. Це «Сатіна», «Афіна», «Вокал» — французьке та голландське насіння. Обираю лише тонкошкірі сорти, — розказує Микола Олійник.
Куштую органічний огірок. Смачний, хрумкий, солодкуватий.
— Під огірки вношу перегній — обов’язково має бути від великої рогатої худоби. Свинячий чи курячий не годиться: овочі будуть гіркі, а ще й можна підхопити паразитів. Під помідори — бажано трирічний перегній. Якщо гній свіжий або неякісний, швидше наросте бадилля, а не плід. Уже не тримаю худобу, але гною маю про запас тонн 10. Як закінчиться, вирощувати на хімії не буду.
Роблю це для дітей, онуків і людей. Люди мене знають, уже 20 років торгую овочами на органіці, — з гордістю каже Микола. Микола Олійник розповідає, що від висаджування до першого огірка слід чекати два місяці. На розсаду сіє в півлітрові стаканчики, виставляє на стелажі. Світить 40 лампами денного світла.
— Як з’являються два-три листочки, виношу в теплицю. Можна б і далі досвічувати, та електроенергія дорога. І так за розсаду по дві тисячі гривень платив цієї весни, — каже чоловік. — Огірок чутливий до холоду. При висаджуванні у відкритий ґрунт має бути температура щонайменше плюс 12 градусів. Краще — плюс 15 градусів. Якщо менше, зупиняє ріст. При плюс чотирьох — гине. Помідор витриваліший, — пояснює.
Щодо підживлення огірків Микола Олійник попереджає:
— Більш як два рази курячим послідом не раджу поливати. Інакше в овочах буде багато нітратів.
Допомагає чоловікові дружина Наталія. Торгують по черзі, мають санітарні книжки. Жартує, що прийшла «касу збирати». Огірки скуштували ще 20 квітня. Перші виросли в теплиці.
Фото: Микола. Авторка: Ольга Самсоненко
Як повідомляв MYNIZHYN, ніжинський ринок уже встиг наповнитися літніми барвами — червоніє полуниця, блищить черешня, пахнуть персики. Журналісти MYNIZHYN сьогодні у пошуках найсмачніших фруктів. Скільки вони коштують — ціни вас точно здивують.
Viber
Youtube
Джерело: mynizhyn.com
2025-06-15 13:04:03