На Ніжинщині вирощують овочевий лопух – перший вітчизняний сорт делікатесної культури

На полях дослідної станції “Маяк”, що в селі Крути на Чернігівщині, вирощують овочевий лопух, корінь якого можна вживати сирим, робити із нього варення чи додавати в супи, а молоді листки використовувати в салати або для голубців. Це перший вітчизняний сорт, на його виведення пішло понад 10 років, розповів молодший науковий співробітник станції Олександр Позняк. За його словами, сорт вивчатимуть та порівнюватимуть на державному сортовипробуванні, далі його мають зареєструвати, а науковці – отримати патент. На станції також вирощують овочеву хризантему, вівсяний корінь та скорзонеру іспанську. Детальніше про все це далі, – пише Суспільне.
Висаджують ранньою весною
Молодший науковий співробітник дослідної станції “Маяк” у селі Крути Олександр Позняк розповідає про способи приготування овочевого лопуха:
“Молоді стебла можна відварити та обсмажувати, як спаржеву квасолю, як спаржу. Корінь можна вживати сирим, а також тушкувати, смажити, додавати в супи”.
Олександр Позняк. Суспільне Чернігів
Рослина делікатесна, каже науковець, її висаджують ранньою весною.
“Молоді листки можна додавати в салати або використовувати для голубців. Із кореня можна навіть варити варення. З підсушеного — виготовляють сурогат кави”.
Вирощують, як столовий буряк
Овочевий лопух вирощують на полі у селі Бакланове. Наразі науковці готують сорт до передачі в держреєстр: спочатку сорт вивчатимуть та порівнюватимуть на державному сортовипробуванні. Якщо все пройде вдало, науковці отримають патент.
“Городники вирощували і раніше цей сорт. Насіння надходило, переважно, з-за кордону. І з великим сумом можна констатувати, що це із країни-агресорки. Своєрідне імпортозаміщення. Ми не будемо залежати в посівному матеріалі ні від кого: ні від агресорів, ні від Європи, ні від Сходу”.
Овочевий лопух на грядці. Суспільне Чернігів
Вихідні форми цього сорту з Японії, каже Олександр. Рослина популярна на Далекому Сході.
“Сорту притаманна пряма форма коренеплоду, без бічних розгалужень. Нагадує або велику моркву, або пастернак, цикорій. Я порівняв би цю культуру, її вирощування, зі столовим буряком, який вміють вирощувати всі”.
“Насіння овочевого лопуха буде у кожному магазині”
Олександр Позняк говорить: бачить перспективу цієї культури. Через високий вміст інуліну, пояснює науковець, їстівний лопух особливо корисний для людей, хворих на цукровий діабет.
Олександр Позняк показує овочевий лопух. Суспільне Чернігів
“Насіння урожаю попереднього року повністю у нас викуплене. Переконаний, що ми зможемо забезпечити насінням цієї рослини всіх охочих через посередництво насіннєвих фірм. Тобто у кожному магазині, на кожній розкладці насіння буде”.
Овочева хризантема — і в салат, і у букет
Неподалік від овочевого лопуха вирощують овочеву хризантему.
Олександр Позняк показує овочеву хризантему. Суспільне Чернігів
“Смак у неї такий: трошки пахне хризантемою, освіжаючий. До будь-якої зеленої нової рослини треба звикнути, але коли додаєш у салати з іншими рослинами, то смак додається, насичується. Молоді пуп’янки споживають. Коли вже вона починає цвісти – будь ласка, вам декоративна рослина. Або у вазу, або, наприклад, рядок змієголовника молдавського, рядок хризантеми й прапор України у вас на ділянці”.
Олександр Позняк каже: серед делікатесних рослин вони вирощують вівсяний корінь та скорзонеру.
Скорзонера. Суспільне Чернігів
“Почали писати, що: «Навіщо їсти бур’яни? Що це в нас, голод чи що?». Якраз розширення асортименту споживаної продукції – це не ознака бідноти чи невігластва, а це ознака цивілізованості нації”.
Як повідомляв MYNIZHYN, у кінці травня узбіччя вбираются у білі китиці з ніжним медовим ароматом. Так квітнуть дерева акації й кущі бузини. Про те, що: суцвіттям акації у народі лікують жар, запалення, спазми, кашель, закреп і навіть спиняють кров, а квіти бузини допомагають зміцнити імунітет та побороти простуду — ви й в гуглі прочитаєте. А ми привезли з Чернігівщини рецепт куди смачнішого і трохи хмільного застосування.
Viber
Youtube
Джерело: mynizhyn.com
2025-06-24 15:00:38