На Чернігівщині зафіксували спалах сальмонельозу серед учнів одного з навчальних закладів

У навчальному закладі однієї з громад Чернігівської області протягом минулого тижня, з 1 до 7 вересня, зареєстрували спалах сальмонельозу. Захворіли 10 дітей.
Про це повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України на своїй сторінці у Facebook.
“Станом на 10 вересня захворіли 10 дітей, лабораторно виділений
збудник – Salmonella enteritidis. Наразі проводиться епідеміологічне
розслідування”.
Як йдеться у повідомленні, сальмонельоз зазвичай розвивається через 6–48 годин (рідше – до 3 діб) після вживання інфікованих продуктів. Початок хвороби гострий, раптовий.
Основні прояви: нудота, блювання, біль у животі, діарея, підвищення
температури тіла до 38–39° С, озноб, головний біль, загальна слабкість, ломота
в тілі, у тяжких випадках – зневоднення.
За умови своєчасного лікування хвороба триває від трьох до семи днів і
зазвичай минає без ускладнень.
“Джерелом збудника є хворі на сальмонельоз люди або здорові
бактеріоносії. Найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими та стертими
формами хвороби, а також бактеріоносії, які працюють у сфері громадського
харчування або закладах освіти”.
Щоб запобігти захворюванню лікарі радять:
– дотримуйтеся правил особистої гігієни перед приготуванням та
вживанням їжі;
– не купуйте продукти завчасно, особливо швидкопсувні;
– перевіряйте умови зберігання та терміни придатності продуктів;
– уникайте придбання харчів на стихійних ринках та з рук у приватних
осіб;
– купуйте продукти лише у спеціалізованих магазинах або на
агропродовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна
експертиза;
– дотримуйтесь умов зберігання харчових продуктів;
– споживайте страви одразу після приготування, а при повторному
вживанні – піддавайте їх ретельній термічній обробці;
– не зберігайте готові страви без дотримання температурного режиму
довше ніж дві години;
– ретельно мийте овочі та фрукти проточною водою;
– сирі та готові продукти зберігайте та обробляйте окремо, особливо м’ясо
та овочі;
– утримуйтеся від споживання консервованих м’ясних та рибних продуктів
сумнівної якості;
– перевіряйте термін придатності та цілісність тари.
Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube, WhatsApp, TikTok.