М’ясні страви на Різдво: 12 найкращих рецептів
М’ясні страви на Різдво – це традиційна частина святкового меню, яка додає особливого смаку та урочистості вечору.
На різдвяному столі завжди знайдеться місце для ароматної буженини, домашньої ковбаси чи ніжної кров’янки. Запечена качка з яблуками чи бараняча нога з розмарином стануть справжньою окрасою святкового частування.
Для любителів вишуканого смаку підійдуть куряче філе в беконі або свинячі ребра в медово-гірчичному маринаді.
М’ясні страви на різдвяний стіл здатні здивувати гостей своїм розмаїттям і вишуканістю. Класичні українські рецепти, як-от верещака, подарують відчуття тепла й затишку.
Отже, про найкращі м’ясні страви на різдвяний стіл – читайте в матеріалі.
Буженина
Запечений шматок свинини, щедро натертий спеціями, часником і смальцем. Буженину подають як гарячу основну страву або холодну закуску.
Інгредієнти:
- Свинина (шматок) – 1 кг
- Часник – 5-6 зубків
- Олія – 2 ст. л.
- Сіль, перець, приправа до м’яса – до смаку
Приготування:
- Зробіть на шматку м’яса глибокі надрізи й вставте в них шматочки почищеного часнику.
- Змішайте сіль, перець, приправу і гарно натріть м’ясо.
- Зверху змастіть олією, запакуйте у харчову плівку і помістить маринуватися на 4-5 годин чи на ніч у холодильник.
- Запікайте у духовці при 180 градусів протягом 1,5 години, періодично поливаючи соком, що виділяється.
М’ясний рулет із грибами та сиром
Рулет зі свинячого філе з начинкою з обсмажених грибів, сиру та зелені. Можна запікати в духовці або готувати у фользі, щоб зберегти соковитість.
Інгредієнти:
- Свинина (філейна частина) – 500 г
- Печериці – 200 г
- Твердий сир – 100 г
- Зелень (петрушка, кріп) – 2 ст. л.
- Часник – 2 зубки
- Сіль, перець – до смаку
- Олія чи смалець – для змащування рулету
Приготування:
- Гриби дрібно наріжте, обсмажте до готовності, додайте подрібнену зелень і тертий на грубій тертці сир.
- Філе розріжте “книжкою”, відбийте, посоліть і поперчіть.
- Викладіть начинку на м’ясо, згорніть рулетом і закріпіть ниткою.
- Рулет змастіть олією чи смальцем.
- Запікайте у духовці за 190 градусів протягом 40-50 хвилин.
Крученики з грибами
Тонкі шматочки свинини, телятини чи курячого філе начиняють грибами та цибулею, згортають у рулетики й тушкують у підливі зі сметани чи вершків.
Інгредієнти:
- М’ясо чи птиця (філе) – 500 г
- Печериці – 200 г
- Цибуля – 1 шт.
- Сметана – 200 мл
- Сіль, перець – до смаку
Приготування:
- Гриби і цибулю дрібно наріжте, обсмажте до золотистого кольору.
- Відбиті шматочки м’яса посоліть, поперчіть і покладіть начинку.
- Згорніть рулетиками, закріпіть зубочистками.
- Обсмажте крученики на сковороді та вийміть зубочистки.
- Викладіть крученики у форму, залийте сметаною, розведеною водою (на 2 ст. л. сметани 150 мл води) і тушкуйте 20-30 хвилин на слабкому вогні.
Кров’янка
Ароматна та смачна кров’янка завжди актуальна на різдвяному столі 2024.
Інгредієнти:
- Свиняча кров – 1 л
- Гречка варена – 1 склянка
- Цибуля – 2 шт.
- Смалець – 2 ст. л.
- Сіль, перець, спеції (майоран, коріандр) – до смаку
- Натуральна оболонка (кишки)
Приготування:
- Цибулю дрібно наріжте, обсмажте на смальці до приємного золотавого кольору.
- Змішайте кров, відварену гречку, смажену цибулю, додайте спеції та сіль.
- Наповніть оболонки начинкою, зав’яжіть кінці.
- Відваріть ковбаски у підсоленій воді 20-25 хвилин, потім проколіть у деяких місцях голкою та запікайте у духовці за 180 градусів до золотистого кольору.
Домашня ковбаса
Це найкраща м’ясна страва на Різдво та інші зимові свята.
Інгредієнти:
- Свинина жирна – 1 кг
- Часник – 4-5 зубків
- Сіль, перець, лавровий лист (подрібнений) – до смаку
- Натуральна оболонка (кишки)
Приготування:
- Змішайте фарш із подрібненим часником, спеціями та добре вимісіть.
- Наповніть оболонки фаршем, зав’яжіть кінці.
- Проколіть оболонку в декількох місцях, щоб вона не луснула при запіканні.
- Запікайте ковбасу у духовці за 180 градусів протягом 40-50 хвилин.
Запечена качка з яблуками та чорносливом
Це класична різдвяна страва, яка виглядає святково та смакує чудово.
Інгредієнти:
- Качка – 2-2,5 кг
- Яблука (кисло-солодкі) – 4-5 шт.
- Чорнослив – 10-1500 г
- Сіль, перець, спеції (майоран, розмарин) – до смаку
Приготування:
- Підготовлену птицю натріть сіллю, перцем і спеціями, залиште на 2-3 години (можна на ніч у холодильнику).
- Наріжте яблука, змішайте з чорносливом і начиніть качку.
- Закріпіть отвір зубочистками, викладіть у форму.
- Запікайте у попередньо розігрітій до 180 градусів протягом 2-2,5 годин, поливаючи соком.
Запечена баранина з розмарином і часником
Бараняча нога чи реберця натираються сумішшю трав, часнику, солі та спецій, запікаються до ніжності. Подавати можна з овочами гриль.
Інгредієнти:
- Бараняча нога або реберця – 1-1,5 кг
- Часник – 5 зубків
- Розмарин (свіжий або сушений) – 1 ст. л.
- Оливкова олія – 2 ст. л.
- Сіль і перець – до смаку
Приготування:
- Змішайте подрібнений часник, розмарин, олію, сіль і перець.
- Натріть баранину маринадом, викладіть у миску та накрийте кришкою. Залиште на ніч у холодильнику.
- Викладіть м’ясо у форму для запікання, накрийте фольгою.
- Запікайте за 180 градусів протягом 1,5-2 годин, за 20 хвилин до кінця зніміть фольгу для утворення скоринки.
Куряче філе, запечене в беконі
Дуже смачна та апетитна страва на різдвяний стіл. Сподобається усім, без виключення!
Інгредієнти:
- Куряче філе – 4 шт.
- Вершковий сир – 100 г
- Зелень (петрушка, кріп) – 1 ст. л.
- Бекон (смужки) – 8-10 шт.
- Сіль і перець – до смаку
Приготування:
- Змішайте вершковий сир із подрібненою зеленню.
- У кожному філе зробіть кишеньку, наповніть сиром, посоліть і поперчіть.
- Загорніть філе у смужки бекону, викладіть на деко.
- Запікайте у духовці за 190 градусів протягом 25-30 хвилин.
Свинячі ребра в медово-гірчичному маринаді
Реберця маринують у суміші меду, гірчиці, соєвого соусу та часнику, а потім запікають до карамелізованої скоринки.
Інгредієнти:
- Свинячі ребра – 1 кг
- Мед – 3 ст. л.
- Гірчиця – 2 ст. л.
- Соєвий соус – 4 ст. л.
- Часник – 2 зубки
- Сіль, перець – до смаку
Приготування:
- Змішайте мед, гірчицю, соєвий соус і подрібнений часник. Додайте сіль та перець, гарно перемішайте.
- Ребра наріжте порційними шматками, натріть маринадом і залиште на 2-3 години.
- Запікайте у духовці за 180 градусів протягом 40-50 хвилин, періодично поливаючи маринадом.
Індичка, запечена з апельсинами
Соковита індичка маринується в апельсиновому соку з медом, запікається до м’якої текстури, а потім подається із соусом на основі цитрусових.
Інгредієнти:
- Індичка – 3-4 кг
- Апельсиновий сік – 200 мл
- Мед – 3 ст. л.
- Апельсини – 2 шт.
- Сіль, перець – до смаку
Приготування:
- Натріть індичку сіллю, перцем і медом, залиште маринуватися (бажано на ніч).
- Наріжте апельсини шматочками, частину покладіть всередину індички.
- Запікайте за 180 градусів 2,5-3 години, періодично поливаючи соком.
Рулька, запечена в пиві
Свинячу рульку маринують у темному пиві з приправами, а потім тушкують до м’якості й запікають для отримання хрусткої скоринки.
Інгредієнти:
- Свиняча рулька – 1-1,5 кг
- Темне пиво – 500 мл
- Часник – 4 зубки
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль, перець – до смаку
Приготування:
- Замаринуйте рульку у суміші пива, подрібненого часнику, лаврового листа, солі й перцю, залиште на ніч.
- Потім рульку відваріть у маринаді 1,5 години.
- Викладіть рульку на деко, запікайте за 200 градусів до рум’яної скоринки (30-40 хвилин).
Подайте рульку з тушкованою капустою.
Верещака
Традиційна українська страва – тушковане м’ясо (зазвичай свинина) у соусі з борщової закваски, меду та приправ. Подавати з кашами чи хлібом.
Інгредієнти:
- Свинина (ребра) – 500 г
- Борщова закваска – 200 мл
- Мед – 1 ст. л.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль і спеції – до смаку
Приготування:
- Обсмажте нарізане м’ясо до золотавого кольору.
- Додайте нарізану цибулю, мед і борщову закваску.
- Тушкуйте під кришкою 30-40 хвилин, поки м’ясо не стане м’яким.
- Подайте з гарніром до вашого смаку та хлібом.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
М’ясні страви на Різдво – це традиційна. Готуйте з задоволенням! Веселих свят!
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-20 11:20:00