Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

М’ясні страви на Різдво: 12 найкращих рецептів


М’ясні страви на Різдво – це традиційна частина святкового меню, яка додає особливого смаку та урочистості вечору.

На різдвяному столі завжди знайдеться місце для ароматної буженини, домашньої ковбаси чи ніжної кров’янки. Запечена качка з яблуками чи бараняча нога з розмарином стануть справжньою окрасою святкового частування.

Для любителів вишуканого смаку підійдуть куряче філе в беконі або свинячі ребра в медово-гірчичному маринаді.

М’ясні страви на різдвяний стіл здатні здивувати гостей своїм розмаїттям і вишуканістю. Класичні українські рецепти, як-от верещака, подарують відчуття тепла й затишку.

Отже, про найкращі м’ясні страви на різдвяний стіл – читайте в матеріалі.

Буженина

Запечений шматок свинини, щедро натертий спеціями, часником і смальцем. Буженину подають як гарячу основну страву або холодну закуску.

Інгредієнти:

  • Свинина (шматок) – 1 кг
  • Часник – 5-6 зубків
  • Олія – 2 ст. л.
  • Сіль, перець, приправа до м’яса – до смаку

Приготування:

  1. Зробіть на шматку м’яса глибокі надрізи й вставте в них шматочки почищеного часнику.
  2. Змішайте сіль, перець, приправу і гарно натріть м’ясо.
  3. Зверху змастіть олією, запакуйте у харчову плівку і помістить маринуватися на 4-5 годин чи на ніч у холодильник.
  4. Запікайте у духовці при 180 градусів протягом 1,5 години, періодично поливаючи соком, що виділяється.

М’ясний рулет із грибами та сиром

Рулет зі свинячого філе з начинкою з обсмажених грибів, сиру та зелені. Можна запікати в духовці або готувати у фользі, щоб зберегти соковитість.

Інгредієнти:

  • Свинина (філейна частина) – 500 г
  • Печериці – 200 г
  • Твердий сир – 100 г
  • Зелень (петрушка, кріп) – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зубки
  • Сіль, перець – до смаку
  • Олія чи смалець – для змащування рулету

Приготування:

  1. Гриби дрібно наріжте, обсмажте до готовності, додайте подрібнену зелень і тертий на грубій тертці сир.
  2. Філе розріжте “книжкою”, відбийте, посоліть і поперчіть.
  3. Викладіть начинку на м’ясо, згорніть рулетом і закріпіть ниткою.
  4. Рулет змастіть олією чи смальцем.
  5. Запікайте у духовці за 190 градусів протягом 40-50 хвилин.

Крученики з грибами

М'ясні страви на Різдво 2024: найкращі рецепти

Тонкі шматочки свинини, телятини чи курячого філе начиняють грибами та цибулею, згортають у рулетики й тушкують у підливі зі сметани чи вершків.

Інгредієнти:

  • М’ясо чи птиця (філе) – 500 г
  • Печериці – 200 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 200 мл
  • Сіль, перець – до смаку

Приготування:

  1. Гриби і цибулю дрібно наріжте, обсмажте до золотистого кольору.
  2. Відбиті шматочки м’яса посоліть, поперчіть і покладіть начинку.
  3. Згорніть рулетиками, закріпіть зубочистками.
  4. Обсмажте крученики на сковороді та вийміть зубочистки.
  5. Викладіть крученики у форму, залийте сметаною, розведеною водою (на 2 ст. л. сметани 150 мл води) і тушкуйте 20-30 хвилин на слабкому вогні.

Кров’янка

Ароматна та смачна кров’янка завжди актуальна на різдвяному столі 2024.

Інгредієнти:

  • Свиняча кров – 1 л
  • Гречка варена – 1 склянка
  • Цибуля – 2 шт.
  • Смалець – 2 ст. л.
  • Сіль, перець, спеції (майоран, коріандр) – до смаку
  • Натуральна оболонка (кишки)

Приготування:

  1. Цибулю дрібно наріжте, обсмажте на смальці до приємного золотавого кольору.
  2. Змішайте кров, відварену гречку, смажену цибулю, додайте спеції та сіль.
  3. Наповніть оболонки начинкою, зав’яжіть кінці.
  4. Відваріть ковбаски у підсоленій воді 20-25 хвилин, потім проколіть у деяких місцях голкою та запікайте у духовці за 180 градусів до золотистого кольору.

Домашня ковбаса

Як смачно запекти домашню ковбасу, щоб не потріскалася

Це найкраща м’ясна страва на Різдво та інші зимові свята.

Інгредієнти:

  1. Свинина жирна – 1 кг
  2. Часник – 4-5 зубків
  3. Сіль, перець, лавровий лист (подрібнений) – до смаку
  4. Натуральна оболонка (кишки)

Приготування:

  • Змішайте фарш із подрібненим часником, спеціями та добре вимісіть.
  • Наповніть оболонки фаршем, зав’яжіть кінці.
  • Проколіть оболонку в декількох місцях, щоб вона не луснула при запіканні.
  • Запікайте ковбасу у духовці за 180 градусів протягом 40-50 хвилин.

Запечена качка з яблуками та чорносливом

Качка з яблуками та чорносливом: рецепт на Різдво 2024

Це класична різдвяна страва, яка виглядає святково та смакує чудово.

Інгредієнти:

  • Качка – 2-2,5 кг
  • Яблука (кисло-солодкі) – 4-5 шт.
  • Чорнослив – 10-1500 г
  • Сіль, перець, спеції (майоран, розмарин) – до смаку

Приготування:

  1. Підготовлену птицю натріть сіллю, перцем і спеціями, залиште на 2-3 години (можна на ніч у холодильнику).
  2. Наріжте яблука, змішайте з чорносливом і начиніть качку.
  3. Закріпіть отвір зубочистками, викладіть у форму.
  4. Запікайте у попередньо розігрітій до 180 градусів протягом 2-2,5 годин, поливаючи соком.

Запечена баранина з розмарином і часником

Бараняча нога чи реберця натираються сумішшю трав, часнику, солі та спецій, запікаються до ніжності. Подавати можна з овочами гриль.

Інгредієнти:

  • Бараняча нога або реберця – 1-1,5 кг
  • Часник – 5 зубків
  • Розмарин (свіжий або сушений) – 1 ст. л.
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Сіль і перець – до смаку

Приготування:

  1. Змішайте подрібнений часник, розмарин, олію, сіль і перець.
  2. Натріть баранину маринадом, викладіть у миску та накрийте кришкою. Залиште на ніч у холодильнику.
  3. Викладіть м’ясо у форму для запікання, накрийте фольгою.
  4. Запікайте за 180 градусів протягом 1,5-2 годин, за 20 хвилин до кінця зніміть фольгу для утворення скоринки.

Куряче філе, запечене в беконі

Дуже смачна та апетитна страва на різдвяний стіл. Сподобається усім, без виключення!

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 4 шт.
  • Вершковий сир – 100 г
  • Зелень (петрушка, кріп) – 1 ст. л.
  • Бекон (смужки) – 8-10 шт.
  • Сіль і перець – до смаку

Приготування:

  1. Змішайте вершковий сир із подрібненою зеленню.
  2. У кожному філе зробіть кишеньку, наповніть сиром, посоліть і поперчіть.
  3. Загорніть філе у смужки бекону, викладіть на деко.
  4. Запікайте у духовці за 190 градусів протягом 25-30 хвилин.

Свинячі ребра в медово-гірчичному маринаді

Реберця в маринаді в духовці

Реберця маринують у суміші меду, гірчиці, соєвого соусу та часнику, а потім запікають до карамелізованої скоринки.

Інгредієнти:

  • Свинячі ребра – 1 кг
  • Мед – 3 ст. л.
  • Гірчиця – 2 ст. л.
  • Соєвий соус – 4 ст. л.
  • Часник – 2 зубки
  • Сіль, перець – до смаку

Приготування:

  1. Змішайте мед, гірчицю, соєвий соус і подрібнений часник. Додайте сіль та перець, гарно перемішайте.
  2. Ребра наріжте порційними шматками, натріть маринадом і залиште на 2-3 години.
  3. Запікайте у духовці за 180 градусів протягом 40-50 хвилин, періодично поливаючи маринадом.

Індичка, запечена з апельсинами

Соковита індичка маринується в апельсиновому соку з медом, запікається до м’якої текстури, а потім подається із соусом на основі цитрусових.

Інгредієнти:

  • Індичка – 3-4 кг
  • Апельсиновий сік – 200 мл
  • Мед – 3 ст. л.
  • Апельсини – 2 шт.
  • Сіль, перець – до смаку

Приготування:

  1. Натріть індичку сіллю, перцем і медом, залиште маринуватися (бажано на ніч).
  2. Наріжте апельсини шматочками, частину покладіть всередину індички.
  3. Запікайте за 180 градусів 2,5-3 години, періодично поливаючи соком.

Рулька, запечена в пиві

Рулька запечена в рукаві в духовці

Свинячу рульку маринують у темному пиві з приправами, а потім тушкують до м’якості й запікають для отримання хрусткої скоринки.

Інгредієнти:

  • Свиняча рулька – 1-1,5 кг
  • Темне пиво – 500 мл
  • Часник – 4 зубки
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Сіль, перець – до смаку

Приготування:

  1. Замаринуйте рульку у суміші пива, подрібненого часнику, лаврового листа, солі й перцю, залиште на ніч.
  2. Потім рульку відваріть у маринаді 1,5 години.
  3. Викладіть рульку на деко, запікайте за 200 градусів до рум’яної скоринки (30-40 хвилин).

Подайте рульку з тушкованою капустою.

Верещака

Традиційна українська страва – тушковане м’ясо (зазвичай свинина) у соусі з борщової закваски, меду та приправ. Подавати з кашами чи хлібом.

Інгредієнти:

  • Свинина (ребра) – 500 г
  • Борщова закваска – 200 мл
  • Мед – 1 ст. л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль і спеції – до смаку

Приготування:

  1. Обсмажте нарізане м’ясо до золотавого кольору.
  2. Додайте нарізану цибулю, мед і борщову закваску.
  3. Тушкуйте під кришкою 30-40 хвилин, поки м’ясо не стане м’яким.
  4. Подайте з гарніром до вашого смаку та хлібом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

М’ясні страви на Різдво – це традиційна. Готуйте з задоволенням! Веселих свят!

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-20 11:20:00