Будівельні матеріали м.Ніжин Будівельні матеріали м.Ніжин
Новини Чернігова

Ковбаса та сосиски «під забороною»: у школах Чернігова впровадили оновлене меню

Ковбаса та сосиски «під забороною»: у школах Чернігова впровадили оновлене меню

З 15 лютого у школах Чернігова підвищили вартість харчування, яка становить 23 гривні 50 копійок, при чому для учнів 1-4 класів з цієї вартості коштами міського бюджету компенсується 10 грн, а 13,5 грн сплачують батьки.

Щодо якості харчування, то за словами директорки комунального підприємства «Шкільне» Антоніни Радченко, наразі воно організовано за новим Санітарним регламентом, згідно якого у шкільному меню заборонили використання ковбаси, сосисок та консервів, а також зменшили у стравах кількість цукру та солі.

Загалом всі страви виготовляються за звичайною рецептурою, але змінилася технологія приготування. Також у меню забезпечується їх різноманіття, тобто страви не повторюються. До прикладу, всіма дітьми улюблену піцу тут виготовляють тільки з курячим філе або з рибою. Котлети не смажать, а тушкують, запікають чи готують на пару.

Цього тижня, з понеділка, в меню була включена нова страва – «Курка з паприкою». Це тушковане куряче філе без використання паніровки, хоча на вигляд – як звичайні нагетси.

За словами Антоніни Радченко, відповідно до затвердженого меню через день дітям дають твердий сир, який виробляється відповідно до ДСТУ.

Фрукти, зокрема яблука, або апельсини, або мандарини також дітям даються через день. Раз на тиждень у меню включений натуральний сік, який 100%-во без цукру і який значно корисніше за соки з підсолоджувачами.

«У меню ми збільшили кількість фруктів та овочів. За рахунок того, що піднявся об’єм закупки цих продуктів, для нас тримається ціна. При цьому, привозиться гарний і різноманітний продукт. У чай постійно додається лимон, також готується напій з шипшини. При виготовленні випічки не використовується маргарин, його повністю прибрали з рецептури. Натомість у тісто додається тільки вершкове масло, яке вироблене відповідно до ДСТУ. Для старшокласників у буфетах почали продавати різноманітні салати розфасовані у блістери, що дуже подобається дітям. Також для більшого комфорту дітей їжу кладуть на підігріті тарілки», – розповіла Антоніна Радченко.

Продукти для шкільних їдалень у Чернігові постачаються щодня, залишки не зберігаються. У меню щотижня передбачений обов’язковий творожно-молочний день. Молоко, яке використовують у молочних супах та для какао – тільки з найвищою жирністю – 3,5%. З 5%-ого кисломолочного сиру готують ліниві вареники, сирники, запіканки. Для порівняння: раніше це було один раз на два тижні.

Дітям, які відвідують групи подовженого дня, обов’язково дається перша страва, яка за два тижні жодного разу не повторюється. Наприклад, суп картопляний із бобовими та грінками, борщ, суп овочевий, суп молочний, розсольник, суп картопляний із гречаною крупою. Також діти обов’язково отримують підвечірок, який можуть забрати із собою. Це можуть бути котлети січені з птиці та сиру, риба припущена з салатом, яйце варене з салатом, різноманітні булочки, вареники й запіканка.

Керівниця КП «Шкільне» також нагадала, що вже кілька років поспіль, а саме з вересня 2017 року, діти пільгових категорій харчуються за тим самим меню й на ту саму вартість, що й усі інші. Крім того, раніше було менше визначених пільгових категорій дітей.

Джерело — пресслужба Чернігівської міської ради.

Джерело ВИСОКИЙ ВАЛ
24.02.2021