Новини Чернігова

Костюми огірків, огіркові фотозони, лимонади з огірків та конкурс на найдовший огірок: у Ніжині пройшов фестиваль «Його Величність ніжинський огірок»

Конкурс на найдовший огірок, лимонади з огірків, іграшкові огірки, огіркові фотозони та костюми огірків  – у Ніжині пройшов фестиваль «Його Величність ніжинський огірок». Готувались до нього учасники цілий рік – спочатку вирощували огірки, потім засолювали їх за секретними рецептами  і готували з них наїдки.  Як все було і чим ніжинський огірок відрізняється від решти огірків, дізнавалась Ольга Конопацька-Плєхова.

Ніжин. На вході до міського парку – студенти місцевого коледжу культури і мистецтв.

Олександра Щербань, студентка Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені М. Заньковецької: «Сьогодні ми овочі-рокери. Я помідор. – А Ви? – Я морква. Ще у нас є перець».

Ці овочі образились на ніжинські огірки через їх популярність.

Так почався 7-й фестиваль «Його Величність ніжинський огірок». Заходять на нього люди через арку з огіркового бадилля. На ньому розвішані паперові огірки з побажаннями.

Тамара Ісаєва, ніжинка: «Щоб здоров’я було міцним, як медичний спирт. Щоб було багато щастя аж до втрати свідомості».

Чим особливі ніжинські огірки, розповідає селекціонерка дослідної станції «Маяк», на якій їх вирощують 45 років.

Надія Птуха, наукова співробітниця із селекції огірків дослідної станції «Маяк»: «Ніжинський огірок являється шедевром світової селекції – навіть не вітчизняної, а світової. Натуральний ніжинський огірок родить в 20-кілометровій зоні від Ніжина. Вода у нас особлива і земля, в ній заліза багато. Неперевершені смакові якості – як в засолі, так і в свіжому вигляді».

Надія Птуха розповідає – рецепти ніжинські засолювачі тримали в таємниці і передавали з покоління в покоління. Дослідна станція запатентувала 3 своїх.

«Ми кладемо змієголовник, перець, багато часнику, тархун або естрагон».

Микола Шкурко, ніжинець: «Класичний смак – він хрумтить, він невеликий. Але найкращий огірок – це «сотка», не корнішон, а «сотка». 10 сантиметрів. О, давайте, оцей. І наминати за обидві щоки».

Із покоління в покоління передавали ремесло і в родині Щербаків – бондарство.

Іван Щербак, бондар: «Скільки Ви років діжки робите? – 80 років. – А вам скільки? – А мені 91».

Такі діжки підходять для будь-яких овочів.  Робити їх можна, розповідає бондар, з будь-якого дерева, та найкращі – дубові.

«Дуб. Довго вимочувати  Із дубом мати діло – довго житимете».

Діжки Іван Щербак робить у своїй майстерні в Ніжині. Каже, всі бондарі з Чернігівщини, яких він знав, померли.

«Було багацько. Там уже всі. Уже бондарів нема. Я залишився один. Ця спеціальність піде в музей».

У Ніжинському аграрному ліцеї до фестивалю готувались цілий рік – розробляли з огірків рецепти страв та напоїв.

Світлана Деружинська, викладачка Ніжинського професійного аграрного ліцею: «У вигляді лимонадів, прозорі, або як мохіто з додаванням м’яти, базиліка, імбиру – будь-які спеції, які люблять люди. Можна смузі готувати – пюре огірка і полуниці».

Раїса Галицька, туристка з Києва: «І той, і той дуже смачний».

Олена Шаміна, туристка з Києва: «І вдома такі робили б собі? – Ні, ліньки. Якби хтось робив, то пили б».

Людмила Бебешко, майстер виробничого навчання Ніжинського професійного аграрного ліцею: «Всі м’ясні, рибні страви можна готувати із солоним огірком. Наприклад, налисники, які готуються не на молоці, а на розсолі, або натерти свіжий огірок, свіжий сік. В начинці – сир і свіжі огірки. Картопляники  – всередині солоний огірок».

Свої огірки на фестиваль привезли рятувальники ніжинського авіазагону.

Юлія Ляміна, психолог ніжинського спеціального авіазагону  ДСНС: «У нас є теплиця, є свій хоздвір. Ми представляємо наш огірок, який самі маринуємо, вирощуємо самі в авіазагоні. Огірочки наші. І тут ховаються, засолили цілу бочку».

Наїдки з огірків, іграшкові огірки, огіркові фотозони та костюми огірків – цьому овочу на фестивалі присвячене все.

гор Алєксєєнко, заступник Ніжинського міського голови: «Ніжин, ми вважаємо, по праву огірковою столицею України. На сьогоднішньому фестивалі обладнано близько 100 локацій. Близько 30 конкурсів, пов’язаних із огірком – на найдовший, найтовщий огірок, найсолодший».

Катерина Ніколаєнко: «Справжній огірок, вирощений на відкритому грунті. 43 сантиметри. Сорт «Колхозніца» – «Колхознік».

Інна Шаповалова, член оргкомітету фестивалю «Його Величність ніжинський огірок»: «Самі найдовші гурки – 43,31, 34, 21 сантиметри».

Перемогли у конкурсі 2 огірки – по 43 сантиметри.

Читайте новини на нашій Facebook-сторінці  та приєднуйтесь до нашої  Facebook-групи


Джерело: UA: Чернігів
14.09.2019

Close