Космічний ресторан: запущено новий проєкт з вирощування їжі на орбіті

У космосі може з’явитися справжній ресторан високої кухні — Європейське космічне агентство (ЄКА) розпочало новий проєкт з вирощування їжі з окремих клітин.
Космічне меню на новими стандартами
Чи можливо виростити картопляне пюре або стейк в умовах високої радіації і низької гравітації?
Саме це є метою наукового експерименту, який запущено у космос в межах програми Європейського космічного агентства.
Адже під час тривалих подорожей важливо забезпечити астронавтів корисною і смачною їжею.
Щоб створити невеликий пілотний завод з виробництва продуктів дослідники компанії Frontier Space та Імперського коледжу в Лондоні використовують метод прецизійної ферментації.
Це дуже нагадує технологію виробництва пива, але з сучасними генно-інженерними інгредієнтами: білками, жирами і вуглеводами, основою будь-якої страви.
Страви майбутнього
Їжу можна налаштувати з точністю до мікроелемента з урахуванням усіх критеріїв.
Проблема полягає в тому, що вона має не надто привабливий вигляд. Але це вже справа шеф-кухаря Якуба Радзіковскі, який експериментує з космічними рецептами.
Поки що для розробки меню він бере крохмаль і білки з природних грибів, однак коли буде отримано дозвіл, кухар планує готувати будь-які страви з клітинних інгредієнтів, вирощених у лабораторії.
— Будь-яку кухню — від французької, китайської, індійської — можна відтворити в космосі, щоб смакувало як удома, — зазначає шеф.
Останній кулінарний витвір Якуба — зелені вареники з гострим соусом — отримав високу оцінку першого британського астронавта Гелен Шарман.
У майбутньому дослідники мріють не лише вирощувати їжу, а й друкувати її на 3D-принтерах безпосередньо на борту космічної станції.
Це дозволить астронавтам насолоджуватись повноцінними стравами навіть на Місяці чи Марсі.
Тож вже незабаром космічна вечеря буде не просто поживною, а справжнім святом смаку.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-04-22 11:35:00