Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Коли зрізати капусту на зиму: терміни та основні правила


Правильний час для збору врожаю капусти — це запорука її тривалого зберігання.

Коли зрізати капусту на зиму та як правильно це робити, щоб отримати максимальну користь від вирощеного врожаю — читайте в матеріалі на Life. Факти ICTV.

Коли зрізати капусту на зиму — терміни

Час збору капусти залежить від її сорту. Існують ранні, середньостиглі та пізні сорти капусти. Для кожного з них є оптимальні терміни збору.

  • Ранні сорти капусти зазвичай збирають з початку червня до серпня. Вона призначена для споживання у свіжому вигляді і не підходить для тривалого зберігання взимку.
  • Середньостиглі сорти капусти збирають з серпня до середини вересня. Вони підходять для квашення та можуть зберігатися кілька місяців, але не всю зиму.
  • Пізні сорти капусти найкраще підходять для зберігання на зиму. Зрізати таку капусту потрібно в жовтні, до настання стійких заморозків. Це дозволяє капусті накопичити якомога більше цукрів, що зробить її смачнішою і більш стійкою до зберігання.

До пізніх можна віднести такі сорти – Білосніжка, Ярославна, Амагер, Колобок, Супермаркет F1, Валентина F1, Гарантія F1, Адаптор F1, Трансам F1, Сторідор F1, Анкома F1, Харківська зимова, Бірюза тощо.

Визначити, коли зрізати капусту на зиму, можна за зовнішнім виглядом овоча. Ознакою гарного дозрівання є:

  • верхня центральна частина капустини стала світлішою, білуватою;
  • нижнє листя почало підсихати;
  • під час натискання на головку капусти відчувається щільність та пружність;

Коли овоч дозрів, потрібно припинити полив. Зробити це варто щонайменше за 10-14 днів до збирання врожаю. Братися за роботу необхідно, коли температура вночі буде не більше +4 °С, а вдень – не вище +10 °С.

Якщо ви плануєте використовувати капусту для квашення, тоді краще дочекайтеся настання перших заморозків. Легке підморожування підвищує вміст цукру в капусті, що робить її ідеальною для маринування.

Як правильно збирати капусту

Крім термінів, важливо також знати, як збирати капусту для зберігання. Для цього:

  1. Оберіть правильний день. Капусту краще збирати в суху і прохолодну погоду. Волога може призвести до гниття під час зберігання.
  2. Перевірте головки капусти. Вони повинні бути щільними та міцними на дотик. М’які, потріскані, зіпсовані, потемнілі не підходять для тривалого зберігання. Їх краще їсти одразу.
  3. Зріжте капустину, використовуючи гострий ніж, або викопайте лопатою весь кущ разом з коренем.
  4. Почистіть капусту від землі. Залиште кілька зовнішніх листків та короткий хвостик для захисту головки.

Обережно перенесіть капусту в місце зберігання. Складайте її дуже акуратно, не кидайте, щоб не колоти голівки.

Зберігання капусти — основні правила

Щоб капуста пролежала аж до весни:

  • зберігайте зрізану капусту у прохолодному місці з гарною вентиляцією (це допоможе уникнути розвитку цвілі);
  • не дозволяйте капусті контактувати з вологими поверхнями, щоб уникнути гниття;
  • регулярно перевіряйте приміщення, де зберігається врожай, та видаляйте пошкоджені головки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Тепер ви знаєте, коли збирати врожай капусти та як правильно зрізати капусту на зиму, щоб вона збереглася максимально довго та залишалася смачною і корисною.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-23 10:23:31