Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 17 лютого 2024

Фото: Факти ICTV

Українські сили відійшли з Авдіївки Донецької області, неподалік якої тривають запеклі та кровопролитні бої. Російські війська атакували Херсон, Куп’янськ, Запоріжжя та інші населені пункти.

Офіційно стартувала коаліція дронів у рамках роботи Рамштайн. У Чехії заявили про те, що знайшли 800 тис. снарядів для ЗСУ, проте потребують фінансування для постачання в Україну. Водночас українська сторона обговорила з Данією дати для підписання безпекової угоди.

Що відбулося в Україні та світі за добу 17 лютого 2024 року – читайте далі у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Ситуація в Авдіївці

Під час штурму російських військ в Авдіївці довелося виводити українські сили для збереження особового складу Сил оборони, заявили в Генеральному штабі ЗСУ.

Водночас у Центрі національного спротиву заявили, що Росії довелося залучати елітні підрозділи Головного розвідувального управління для “м’ясного” штурму Авдіївки через величезні втрати піхоти.

Зеленський у Мюнхені

Президент України Володимир Зеленський взяв участь в Мюнхенській конференції з питань безпеки.

За його словами, рішення про виведення українських військ з Авдіївки, де ЗСУ кілька місяців стримували російські атаки, є справедливим, адже це збереже життя українців, поки не надійде необхідне озброєння.

Фото: Офіс президента

Водночас він звернув увагу, що Україна гостро потребує артилерії та далекобійної зброї, а також розраховує на допомогу партнерів. Зеленський наголосив, що важливо здобути перевагу над ворогом у небі.

За словами глави держави, постачання систем ППО дадуть Україні можливість розблокувати небо, допоможуть просуватися вперед на полі бою. Зеленський наголосив, що водночас Україна розвиває виробництво дронів.

Знищення трьох російських літаків

На східному напрямку українські сили знищили три російські літаки, відзвітували Повітряні сили ЗСУ. Серед них – два бомбардувальники Су-34 та один винищувач Су-35.

Атака по Херсону

Російські війська масовано атакували Херсон з лівого берегу Дніпра, внаслідок чого загинула людина та ще четверо поранені, відзвітували в обласній військовій адміністрації.

За даними ОВА, 39-річний загиблий на момент ворожої атаки перебував на даху житлового будинку. Його тіло вже зняли звідти рятувальники.

Ще четверо поранених були на вулиці під час обстрілу. Серед них – жінка і три чоловіки, які перебувають в стані середньої тяжкості.

Авіаудари по Куп’янську

Внаслідок нічних російських авіаударів по Куп’янську 17 лютого є щонайменше шестеро постраждалих.

Через атаку зруйновано двоповерховий на два під’їзди і приватний будинки, а в сусідніх – повибивало вікна, шибки, покрівлі. Під завалами ще можуть залишатися люди.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Ракетний удар по Запоріжжю

Російські війська посилили атаки по Запорізькій області. Зокрема, внаслідок ракетного удару по Запоріжжю вранці 17 лютого було пошкоджено інфраструктурний об’єкт, що призвело до перебоїв електрики та тепломереж.

В ОВА відзвітували, що близько 4 тис. абонентів залишилися без тепла. Проте зараз фахівці вже відновили роботу котельні, а всі абоненти – підключені до опалення. За даними ОВА, цього разу обійшлося без постраждалих.

Старт коаліції дронів

У рамках Контактної групи з питань оборони України офіційно стартувала коаліція дронів, зазначили в Міністерстві оборони. До неї вже долучилися Швеція, Данія, Німеччина, Литва, Естонія, Нідерланди, Латвія та Велика Британія.

Снаряди від Чехії

Чехія знайшла отримати 800 тис. снарядів для України, однак потребує додаткового фінансування, заявив президент Петр Павел під час Мюнхенської безпекової конференції 17 лютого.

За його словами, в Чехії знайшли півмільйона снарядів 155-мм калібру та 300 тис.снарядів 122-мм калібру, які вдасться передати ЗСУ в разі отримання коштів, за якими звернуться до партнерів у США, Німеччині та Швеції.

Конфісковані кошти Росії

США погодилися на передавання Естонії конфіскованих у Росії коштів на суму $500 тис., щоб перенаправити для надання допомоги Україні.

Фото: Unsplash

За інформацією Міністерства юстиції США, кошти конфіскували після викриття незаконної закупівельної мережі, яка намагалася ввезти в Росію високоточний верстат американського виробництва, що використовується в оборонній і сфері розповсюдження ядерної зброї.

Підготовка до безпекової угоди з Данією

Україна та Данія скоординували завершальні кроки в підготовці безпекової угоди на основі Вільнюської декларації G7 та обговорили можливі дати підписання документа. Про це говорили на зустрічі президента Володимира Зеленського з очільницею уряду Данії Метте Фредеріксен.

Окрему увагу сторони приділили оборонній підтримці України, двосторонній та співпраці з іншими країнами для забезпечення ЗСУ необхідним озброєнням, залучення Данії до спільного виробництва дронів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-17 21:18:35