Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 1 лютого 2024

Схвалення ЄС €50 млрд для України стало головною подією 1 лютого. Це відбулося під час засідання Євроради.

Також Вірменія офіційно приєдналася до МКС, а це означає, що тепер вона зможе заарештувати та передати до Міжнародного кримінального суду кремлівського диктатора Володимира Путіна.

Сьогодні було знищено ракетний катер Івановєц, який перебував на рейді у тимчасово окупованому Криму. На ньому могло бути до 40 моряків.

Зараз дивляться

1 лютого Росія не полишала терор Херсону та Бериславу. Внаслідок обстрілу останнього загинули та постраждали іноземні волонтери.

Що відбулося в Україні та світі за добу 1 лютого 2024 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Погодження ЄС €50 млрд для України

Під час засідання Євроради 1 лютого лідери Європейського Союзу затвердили фінансову допомогу Україні в розмірі €50 млрд на наступні чотири роки.

Фото: Charles Michel

– Домовилися. Усі 27 лідерів домовилися про додатковий пакет підтримки України в розмірі €50 млрд в рамках бюджету ЄС, – написав президент Євроради Шарль Мішель у X (колишній Twitter).

Зокрема, Орбан домовився з лідерами ЄС про надання макрофінансової допомоги Україні.

– Він (Орбан, – Ред.) нарешті піддався тиску після серії зустрічей учора ввечері і сьогодні вранці з прем’єр-міністрами Італії, Франції та Німеччини. Вони дійшли двох компромісів: через два роки буде проведено огляд витрат Європейською комісією. Але з цього питання буде проведено голосування, – посилаючись на слова представника Шарля Мішеля, пише The Guardian.

Також видання Politico повідомляло, що лідери ЄС, щоб запобігти вето з боку Віктора Орбана та схвалити макрофінансову допомогу у розмірі €50 млрд для України, погодились на певні компроміси з Угорщиною. Мова йде про щорічний звіт Єврокомісії про реалізацію пакету допомоги, дебати на рівні лідерів щодо реалізації пакету та перегляд Єврокомісією нового бюджету за необхідністю.

Знищення ракетного катеру Івановєц

Фото: скрін відео

У ніч з 31 січня на 1 лютого внаслідок спецоперації ГУР було знищено ракетний катер Івановєц Чорноморського флоту РФ. Він перебував на рейді озера Донузлав у тимчасово окупованому Криму.

– Внаслідок низки прямих влучань у корпус російський корабель зазнав пошкоджень, не сумісних із подальшим рухом – “Івановєц” дав крен на корму і затонув, – уточнили у розвідці.

Вартість втраченого державою-агресором корабля – орієнтовно $60-70 млн.

Пізніше стало відомо, що на борту знищеного ракетного катера Івановєц могло бути до 40 моряків.

Умєров та Шмигаль про дрони

Глава Міноборони України Рустем Умєров анонсував контракти на сотні тисяч БПЛА, зазначивши, що дронів для ЗСУ буде більше.

– Держава є і буде партнером кожного, хто робить наше військо сильнішим. Дронів буде більше. Цього року в планах Агенції оборонних закупівель МО — контракти на сотні тисяч БПЛА. Це, зокрема, довгострокові контракти, щоб виробники могли планувати масштабування виробництв, – повідомив він.

В Міноборони овторили інформацію Умєрова про плани “в рази збільшити кількість дронів” на фронті на 2024 рік, однак точну кількість називати не стали.

Зі свого боку глава уряду Денис Шмигаль зазначив під час засідання Кабміну, що 1 млн дронів є реалістичною ціллю.

— Президентом Зеленським чітко озвучено позицію – випустити 1 млн безпілотників для фронту. Враховуючи ту базу і потенціал, які є сьогодні, – це дуже реалістичне завдання, – зазначив він.

Наслідки удару по Херсону

Херсон був під щільним вогнем окупантів. Як зазначив голова Херсонської ОДА Олександр Прокудін, обстріл не вщухав більш як годину. І вже звичною мішенню для ворога стали житлові квартали.

– Багатоповерхівки дивом вистояли. Але є серйозні руйнування. На щастя, люди не постраждали, – зауважив він.

Також під ворожим вогнем опинився і Берислав. Внаслідок російської агресії загинули та постраждали іноземні волонтери.

Армія РФ вбила двох громадян Франції, ще троє іноземців дістали легкі травми. Серед поранених також активіст українського представництва організації.

Приєднання Вірменії до МКС

З 1 лютого у Вірменії офіційно набув чинності Римський статут, на підставі якого заснований Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Вірменія стала 124 країною-членом МКС.

Відтепер Вірменія має право заарештувати та передати до МКС російського диктатора Володимира Путіна, якщо той опиниться на території держави.

Однак Вірменія є членом Організації договору про колективну безпеку. Це військово-політична організація, до складу якої входять Росія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан. Однак на останньому саміті ОДКБ Вірменія не брала участі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-01 21:11:03