Будівельні матеріали м.Ніжин Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Гастрономічна Чорногорія: як там готують мідії та прошутто


Гастрономічна Чорногорія: як там готують мідії та прошутто

Чорногорія – країна на Балканах. Її все частіше обирають туристи. А все через неймовірну природу. Проте славиться держава і стравами. Найбільше там готують мідії.

У Чорногорії вони відрізняються великою кількістю м’яса. У бухті Которської затоки є понад 20 приватних господарств, де вирощують молюсків.

А місцеві кухарі радять готувати мідії за таким рецептом:

  1. Спочатку промийте молюски.
  2. Покладіть мушлі у каструлю, не додаючи води.
  3. Поставте мідії у посудині на плиту та підігрійте їх, згодом вони випустять морську воду.
  4. Потім можна додати трохи прісної води.
  5. Покладіть у каструлю рис, попередньо вимитий у холодній воді.
  6. Додайте оливкову олію, петрушку, часник та лимонний сік.
  7. Під кінець наливаємо у каструлю трохи білого вина.

Закрийте кришку та варіть на невеликому вогні, доки рис не розм’якне. Усе потрібно ретельно перемішувати. Їдять таку страву руками просто з мушлі.

Мідії у Чорногорії дешеві – всього €2. Їх вирощують біля берега. Рідкісний для Балкан досвід чорногорці частково перейняли у хорватів.

Не менш цікавим є приготування прошутто, що з італійської перекладається як окіст. Він виготовляється з ніжок спеціально вирощених свиней.

М’ясо натирається морською сіллю. Далі воно в’ялиться не менше 6 місяців у спеціальному приміщенні, де підтримується певна температура та вологість.

У результаті, ніжки стають сухими, твердими та по-особливому пахнуть. Нарізають м’ясо тоненькими скибочками.

Тому не лише природою єдиною. Якщо завітаєте до Чорногорії, то обов’язково скуштуйте там їхні страви.

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2021-07-17 14:20:36