Допомагає схуднути і не тільки: вчені довели користь цибулі

Експерти, з посиланням на наукові дослідження, довели безсумнівну користь цибулі, яка має антиоксидантний ефект, захищає від ракових захворювань, підтримує імунну систему і допомагає під час схуднення.
Зазначається, що цибуля містить фітонутрієнти – сполуки, які рослини виробляють для захисту від бактерій, вірусів і грибків. Ось які її основні переваги для здоров’я людини.
Боротьба з бактеріями
Цибуля знищує такі шкідливі бактерії як escherichia coli (E. coli), staphylococcus aureus (S. aureus), bacillus cereus. Дослідження свідчать, що кверцетин – один із флавоноїдів, що міститься в цибулі, здатний уповільнювати розмноження багатьох видів бактерій.
Протираковий ефект
Деякі дослідження вказують, що споживання цибулі може знизити ризик розвитку певних видів раку, особливо раку шлунково-кишкового тракту. Той же кверцетин, за даними досліджень, може пригнічувати ріст Helicobacter pylori (H. pylori) – бактерії, пов’язаної з розвитком раку шлунка.
Зменшує запалення
Цибуля містить флавоноїди, глутатіон, сполуки селену, вітаміни E і C, які мають антиоксидантний ефект, допомагаючи організму боротися зі шкідливими вільними радикалами.
Контроль рівня цукру в крові
Екстракт цибулі в поєднанні з антидіабетичними препаратами знижує рівень цукру в крові на 35-50% залежно від дози.
Здоров’я кісток
Дослідження засвідчили, що один із найпотужніших компонентів цибулі – пептид GPCS – може запобігати руйнуванню кісткової тканини, зменшувати втрату кісткової маси та знижувати ризик переломів.
Покращує травлення
Цибуля є чудовим джерелом пребіотиків, що сприяють здоров’ю кишкової мікрофлори. Вона містить інулін – сполуку, що стимулює розмноження корисних бактерій у кишечнику.
Багато корисних речовин
Ось яка харчова цінність ? 0,1 мг (5% добової норми), кальцій – 16 мг (2% добової норми), фолієва кислота – 15,2 мг (4% добової норми).
Сприяє схудненню
Ожиріння часто супроводжується запальними процесами в організмі. Флавоноїд кверцетин, що міститься в цибулі, допомагає зменшувати масу тіла, кількість жиру та рівень тригліцеридів у крові.
Сира чи варена
Видання зазначає, що цибуля корисна як у сирому вигляді, так і термічно оброблена. Але обробка зменшує вміст тіосульфінатів – речовин, що мають антибактеріальні, протигрибкові та антибіотичні властивості.
Дослідження показують, що якщо подрібнити цибулю перед приготуванням, вона зберігає більше корисних властивостей. Найбільші втрати поживних речовин відбуваються під час варіння та смаження, а запікання, навпаки, може підвищити вміст флавоноїдів.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: verywellhealth.com
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-03-04 13:02:00