Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Дієтологиня розкаже, чи дійсно козячий сир корисніший за коро’ячий і чи є якісь застереження щодо нього

Козячий сир має більш м’який і гострий смак, ніж коров’ячий. У ньому менше лактози, вітаміну D і рибофлавіну, і зазвичай трохи більше корисних жирів і мінералів.

Подібно до коров’ячого сиру, він випускається в різних формах і варіаціях залежно від методу обробки козячого молока –  типу закваски, часу або тиску зливу, температури й тривалості затвердіння. У результаті виходить м’який, напівтвердий чи твердий сир.

Чому козячий сир вважається більш здоровим вибором, ніж коров’ячий

– Тут все зрозуміло. Козячий сир насправді має унікальний харчовий профіль, – каже клінічна дієтологиня Еті Джейн.

Вона відзначає, що в козячому сирі помітно менший вміст калорій і насичених жирів, тож це корисний для серця варіант.

Зараз дивляться

Для тих, у кого є чутливість до лактози або проблеми з травленням, цей сир просто знахідка, оскільки, завдяки вищому вмісту середньоланцюгових жирних кислот, він сприяє травленню.

Важливо відзначити, що козячий сир містить білки бета-казеїну A2, менш алергенні, ніж білки A1, що містяться в коров’ячому молоці.

Крім того, козячий сир є порятунком для людей з непереносимістю лактози. Процес бродіння під час його виготовлення зменшує вміст лактози, що робить його легко засвоюваним.

Вибір козячого сиру є харчовою перевагою для тих, хто слідкує за своєю вагою, бо в козячому сирі менше калорій. Корисні жири, у тому числі жирні кислоти із середнім ланцюгом, сприяють відчуттю ситості.

Козячий сир підтримує здоров’я кісток, оскільки містить багато вітаміну B і високий рівень кальцію. Крім того, він потужне джерело селену, магнію та ніацину (вітамін B3).

Кому не варто вживати козячий сир

Клінічна дієтологиня Еті Джейн застерігає, у її практиці були й випадки непереносимості козячого сиру.

– Деякі люди можуть відчувати здуття живота або легкий травний дискомфорт, – зазначає вона.

Тому важливо спостерігати за реакцією власного організму. Якщо проявилася непереносимість, дієтологиня радить зовсім відмовитися від продукту. Або спробувати споживати козячий сир у помірних кількостях, що допоможе пом’якшити будь-які потенційні побічні ефекти.

Джерело: Health Shots

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-01-12 10:47:13