Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Дієтолог спростував міфи на тему харчування, успадковані з часів СРСР

Фото: Depositphotos

Президент Асоціації дієтологів України, консультант із громадського здоров’я МОЗ України Олег Швець спростував сім найпопулярніших міфів, які досі супроводжують тему харчування та успадковані з часів СРСР.

У МОЗ зазначають, що наука про харчування стрімко розвивається разом з іншими медичними науками. Багато уявлень і тверджень минулого століття піддаються критиці або безповоротно спростовані та забуті.

– Але, незважаючи на доступність наукових даних, продовжують поширюватися псевдонаукові, суб’єктивні та упереджені твердження про харчування, їжу, поживні речовини, – йдеться в повідомленні.

Гарячі супи

Міф. Гарячі супи сприяють кращому травленню й обов’язкові в щоденному меню.

Правда. Перші страви корисні завдяки вмісту корисних інгредієнтів та їхній кількості – більше овочів, менше насичених жирів і солі. Водночас, переконливих наукових даних про визначальний вплив супу на фізіологію травлення немає.

Недостатньо обґрунтовані й твердження, що відсутність перших страв у щоденному меню може збільшувати ризик захворювань шлунково-кишкового тракту.

Запивати їжу водою

Міф. Їжу не можна запивати водою або іншими напоями.

Правда. Шлункова секреція адаптується до їжі, яку ми споживаємо. Кількість соляної кислоти та ферментів змінюється залежно від консистенції їжі.

Запивати чи не запивати їжу – справа індивідуальної звички та вподобань. Це не впливає на фізіологію травлення. Водночас пиття під час їжі може впливати на більш повільне насичення та зменшення кількості з’їденого. Це може стати в пригоді людям, які намагаються позбутися зайвих кілограмів.

Гострі та кислі страви

Міф. Гострі та кислі страви небезпечні та можуть спричинити гастрит і виразку.

Правда. Висока кислотність шлункового соку є нормою. Кислота знешкоджує небезпечні патогени, що надходять з їжею, і допомагає розпочати процес травлення.

Слизова шлунка надійно захищена від такої кислоти, тож гостра та кисла їжа не порушує захист шлунка і не є причиною виникнення гастриту та виразок.

Проте внаслідок інфікування бактеріями Helicobacter pylori або застосування протизапальних ліків, захисна здатність слизової оболонки може зменшуватися. Тоді ризик її запалення та пошкодження зростає.

Про шкоду та користь молока

Міф. Молоко шкідливе для дорослих людей, адже вони не переносять лактозу.

Правда. Меншу продукцію ферменту, що відповідає за перетравлення лактози, має лише близько 20% дорослих людей.

Але їм слід не виключати молочні продукти з раціону – лише обмежити порції. Продовження споживання йогуртів та кисломолочного сиру навпаки сприяє поліпшенню переносимості лактози.

Генетичні тести не виявляють непереносимості лактози. Про неї свідчить винятково поява нудоти, болю, здуття живота та діареї під час споживання великої кількості продуктів із лактозою.

Їсти часто і потроху

Міф. Оптимальним є часте дрібне харчування.

Правда. Часте харчування не унеможливлює вживання надмірної кількості їжі та не допоможе втратити вагу. Воно також не показане за синдрому подразненого кишківника, адже більша кількість прийомів їжі зумовлює зростання частоти симптомів.

Однак розумно уникати вживання великих порцій із надмірною часткою жиру.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-03-09 09:53:00