Дієта з низьким вмістом вуглеводів може спровокувати рак кишківника – дослідження

Дослідники університету Торонто виявили, що дієта з низьким вмістом вуглеводів може негативно впливати на деякі кишкові бактерії, що сприяє розвитку колоректального раку.
Результати дослідження були опублікованів журналі Nature Microbiology.
Колоректальний рак і мікробіом кишківника
Вчені порівнювали три різні дієти: звичайну, з низьким вмістом вуглеводів і з високим вмістом жиру та цукру.
Вони виявили, що штам кишкової палички E. coli, який виробляє небезпечну сполуку колібактин, через незначну кількість вуглеводів і розчинної клітковини, сприяє появі поліпів, передвісників раку.
Дослідники також виявили, що така дієта призводить до запалення та зміни мікробіома.
Сприятливі умови для розмноження небезпечної бактерії пошкоджують клітини товстої кишки і стимулюють зростання пухлин.
Для людей з генетичними мутаціями це лише підвищує ризик розвитку колоректального раку.
Сьогодні дослідники вивчають, чи може пробіотик E. coli Nissle, що виробляє колібактин, бути безпечним для осіб із синдромом Лінча.
Наступні етапи дослідження будуть присвячені впливу розчинної клітковини, зокрема інуліну, на зменшення E. coli, що викликає рак.
— Ми сподіваємося, що наше дослідження підвищить обізнаність про цю проблему, — зазначив професор Мартін.
Здорове харчування
Вчені застерігають про небезпеку дієти з низьким вмістом вуглеводів протягом тривалого часу та водночас наголошують на важливості здорового харчування, особливо для пацієнтів із запальними захворюваннями кишківника.
Правильний раціон допомагає підтримувати оптимальну вагу, зміцнює імунну систему та знижує ризик розвитку багатьох хронічних захворювань.
Фахівці рекомендують включати фрукти, овочі, цільнозернові продукти, нежирне м’ясо, рибу, горіхи та молочні продукти та обмежити споживання оброблених продуктів, зокрема цукру, насичених жирів і солі.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело: Medicalxpress
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-03-10 18:43:00