Новини Чернігова

Дешева картопля й дорога цибуля: скільки коштують овочі на Чернігівщині та як змінюватиметься ціна на них

За інформацією Головного управління статистики в області, у серпні на 24% подорожчали яйця, на 10,5% зросли ціни на рис, хліб, сири, водночас на 14% подешевшали овочі.

Що ж впливає на ціну овочів на Чернігівщині? Скільки коштують овочі на ринках Чернігова, і чому деякі зросли в ціні, а деякі подешевшали? Як змінюватиметься вартість овочів надалі? Про це говорили в ефірі Українського радіо “Чернігівської хвилі”.

Дешева картопля й дорога цибуля: скільки коштують овочі на Чернігівщині та як змінюватиметься ціна на них
Гості ефіру (зліва направо): Василь Жук, Олена Гонта, Григорій Ткаченко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Скільки коштують овочі в Чернігові?

Докторка економічних наук, професорка НУ “Чернігівська політехніка” Олена Гонта розпитувала, скільки овочі коштують на ринках Чернігова.

“Маленька цибуля коштує 30 гривень, велика – 35. Буряки в ціні від 30 до 35 гривень, помідори від 35 до 40 гривень. Баклажани 80 гривень, капуста 20-23. А картопля, на тих ринках, де я була: на «Ниві» і на центральному, я бачила сім-вісім гривень. Маленьку можна купити й за шість п’ятдесят, огірки коштували 80 гривень”.

Ціна на картоплю

Директор фермерського господарства Григорій Ткаченко каже, що ціну формує попит і пропозиція. Картопля – продукт внутрішнього споживання і тому, якщо є її надлишок, ціна буде низькою, якщо її недобір, то ціна буде зростати.

“Держава б мала контролювати ситуацію з овочами, і якщо у нас є надлишок якоїсь продукції, то міністерства торгівлі, економіки мали б виходити на країни, де такого продукту недостатньо. Необхідно створювати умови для експорту нашої продукції. У порівнянні із 2021 роком в області посадкові площі зменшилися на 20%. В цьому році ціна на картоплю не виросла, залишилася в тому самому діапазоні, і внаслідок врожаю картопля є”.

Однак Григорій Ткаченко вважає, що в наступному році посівні площі ще скоротяться. І якщо буде посуха, неврожай або інші катаклізми, то ми відчуємо дефіцит картоплі. Тому не можна повністю відкидати державне регулювання.

“Овочі треба поділити на дві групи. До першої належать ті, які вирощуються на півночі України. Це Чернігівська, Сумська, Київська, Житомирська. Це такі холодостійкі культури, як картопля, морква, столовий буряк, капуста і, можливо, огірок.

А є овочі південного районування: перець, баклажани, помідори, цибуля. Хоча, цибуля нормально родить і в нашій місцевості. Однак, зазвичай цибулю саджали в Херсонській області. І дорожчання цибулі пов’язане з окупацією Херсонської області ворогом. Звісно, що ціни по 80 гривень не буде, але цибуля буде дорожчати. Можна згадати й про вартість кавуна, нашої улюбленої ягоди, яка в час пік досягала до 35 гривень. Торік кавун коштував п’ять-шість гривень. Так само і цибуля минулого року коштувала п’ять-вісім. А сьогодні вартість цибулі зросла у п’ять-сім разів. Це дуже низька ціна картоплі в наших умовах”.

Картоплю з Чернігівщини експортували у великі міста на Сході: Одеса, Миколаїв, Херсон, Харків, говорить Григорій Ткаченко.

“На превеликий жаль, дуже велика кількість людей із цих міст виїхала, або ж там йдуть важки бойові дії. Тому, в порівнянні із минулим роком, посадкова площа картоплі зменшилася на 20%, а ціна залишилася на тому ж рівні. Попит низький”.

За словами Ткаченка, в Європі картоплі споживають мало. Окрім того, картоплю вирощують у Нідерландах, Бельгії, Півночі Франції, Німеччині.

“Це картоплярські країни Європи. Окрім того, в Європі інші підходи до землеробства. Більшість сільськогосподарських угідь вирощують врожаї на зрошенні, тому і врожаї у них більші, ніж у нашій державі.

В цьому році картопля вирощувалася на природному поливі – падало із неба стільки, скільки потрібно для гарного врожаю. І тому добрий врожай – понад 500 центнерів із гектара. Тобто 1 гектар дає 50 тонн”.

Як змінюватимуться ціни

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Василь Жук каже, що держава здійснює моніторинг цін, спостерігає за їх динамікою, однак прямого впливу на ціноутворення не може робити.

“Тож в області ціна на картоплю в межах восьми гривень, на капусту близько 15 гривень, на моркву близько 24 гривень, на столовий буряк 11 гривень 60 копійок, на цибулю близько 31 гривні. Якщо порівнювати ціни на картоплю, то вона збільшилась на сім відсотків. Найбільше зросла у ціні цибуля – у два-три рази”.

За словами Василя Жука, зараз іде заготівля овочів до зими, накопичення харчів: картоплі, цибулі, консервації – все це заготовляють. Відбувається процес насичення ринку продуктами. І однозначно, що логістика, ціни на газ на електроенергію змушують зростати та ціни на харчові продукти.

Головним виробником овочів на Чернігівщині є приватні господарства. 98 відсотків овочів вирощується населенням, тобто ми самі себе задовольняємо.

Ми залежні по деякім видам овочем від південних регіонів, відповідно, відчуваємо зріст ціни, говорить Жук.

Олена Гонта вважає, що ціни можуть знизитися.

“Є таке поняття, як ажіотажний попит. І сьогодні логістика може спрацювати таким чином, що у Чернігові дорога цибуля. В інших регіонах цибуля дешевше, тому цибулю можуть привезти із західних регіонів і вона подешевшає. Не буде довго зберігатися у цьому році й капуста, тому можна розраховувати на зниження ціни й на цей овоч”.

Григорій Ткаченко вважає, що цибуля трохи додасть у ціні, але великої різниці не буде. Заготівлі цибулі він не бачив, і вдома цибулю не заготовлює.

“Якщо цибуля коштує 30-35 гривень, то купуємо стільки, скільки зможемо спожити. Тож 90-955 населення нашого міста теж купує при потребі”.

На Чернігівщині великого зростання ціни на овочі, а тим паче дефіциту овочів не буде, вважає Ткаченко.

Справа простроченої гуманітарної допомоги у Чернігові: поліція відкрила кримінальне провадження

Джерело: Суспільне мовлення України
2022-10-01 10:58:02

Магазин Автозапчастин м.Ніжин