Чорниці на зиму: смачні варіанти заготовок
Зима – це час, коли ми сумуємо за літом, по свіжих ягодах та фруктах, які дарують нам незабутній смак і вітаміни. Однак, завдяки заготовкам на зиму, ми можемо насолоджуватися шматочком літа навіть у найхолодніші місяці.
Чорниця – це справжній скарб наших лісів. Вона багата на вітаміни та антиоксиданти, які допомагають нашому організму боротися з хворобами. Але як зберегти ці корисні властивості на зиму? А чи можливо зробити це без цукру?
Отже, які заготовки можна зробити з чорниці на зиму з цукром та без нього – читайте в матеріалі.
Зараз дивляться
Чорниця на зиму без цукру
Ідеальний рецепт для тих, хто по тим чи іншим причинам не може вживати цукор.
Інгредієнти:
- чорниця – 1 кг 200 г
Додатково:
- банки півлітрові – 4 шт.
Приготування:
- У стерилізовані півлітрові банки викладаємо по 300 г чорниці. Кришками банки не накриваємо.
- На дно широкої каструлі викладаємо рушник та поміщаємо банки. Вливаємо теплу воду по плечики банок.
- Варимо на середні вогні, після закипання води, близько 35 хвилин. Нам потрібно, щоб ягоди пустили сік.
- Тепер пересипаємо ягоди з двох банок так, щоб заповнити дві банки з ягодами доверху.
- Банки з заготівлею виймаємо з каструлі та закатуємо стерилізованими кришками.
Варення з чорниці
Українські господині знають багато способів заготівлі з чорниці. Варення – один із найпопулярніших із них.
Інгредієнти:
- чорниця – 1 кг
- цукор – 600 кг
- лимонна кислота – 1/4 ч. л.
Приготування:
- Ягоди не миємо, а добре перебираємо.
- Пересипаємо ягоди в каструлю та засипаємо цукром. Перемішуємо і залишаємо на 20 хвилин.
- Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Варимо, періодично перемішуючи, 20-30 хвилин. За 5 хвилин до закінчення приготування додаємо лимонну кислоту.
- Тоді розливаємо у стерилізовані банки і закатуємо.
Чорниця перетерта з цукром: рецепт
Для тих, хто любить ніжний смак чорниці і хоче зберегти максимум вітамінів, ідеально підійде рецепт перетертої чорниці з цукром без варіння.
Інгредієнти:
- чорниця – 1 кг
- цукор – 2 кг
- сік лимона (не обовязково, за бажанням) – 1-2 ст. л.
Приготування:
- Ягоди миємо, відкидаємо на друшляк і залишаємо на 20 хвилин.
- Перекладаємо їх на деко чи тацю застелену паперовим рушником та залишаємо на 2-3 години (для повного висихання). *Важливо, щоб ягоди повинні бути сухими!
- Ягоди пересипаємо цукром і поливаємо соком лимона.
- Перекладаємо у чисті сухі баночки. Поміщаємо у холодильник на 2 доби. Час від часу банки струшуємо, щоб цукор краще розчинився.
- Потім викладаємо в іншу банку так, щоб вони були заповнені до самого верху.
Зберігаємо у холодильнику чи, переклавши в пластикові ємності або пакети, можна зберігати у морозилці.
Заморожування чорниці на зиму
Одним із найпростіших способів заготовки чорниці є заморожування.
Для цього потрібно:
- Ягоди перебрати, швиденько промити та обсушити їх на паперовому рушнику.
- Просушені ягоди (це обов’язкова умова), розкласти в контейнери або пакети для заморожування та помісити у морозильник.
Усім вдалих заготовок і смачної зими!
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-18 19:50:10