Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чому взимку хочеться більше солодощів – лікарі

Чому взимку ж наш організм надає перевагу пирогам та печиву? Дієтологи пояснили, з чим це  пов’язано.

Головні причини

Еволюційна адаптація. У холодну пору року організм схильний накопичувати підшкірний жир для виживання в умовах голоду.

Світловий режим. Короткий зимовий день може призвести до сезонного афективного розладу, що активізує бажання споживати більше їжі з високим вмістом вуглеводів та цукру. Це пов’язано з виробленням інсуліну, який допомагає клітинам ефективніше використовувати глюкозу та досягати рівня нейромедіаторів, серотоніна та дофаміна, що покращують настрій та бадьорять мозок.

Зараз дивляться

Вплив тепла. Харчовий термогенез, або витрата енергії на перетравлення їжі, сприяє зігріванню. Та не обов’язково їсти саме солодку їжу – найбільший ефект мають білкові продукти.

Як зменшити потяг до солодощів у зимовий період

Снідайте та не пропускайте прийомів їжі, включіть до раціону рослинну та білкову їжу, гуляйте та займайтеся регулярно спортом.

Крім того, важливо приділити час на відпочинок та сон. Якщо виникає нестримне бажання з’їсти щось солоденького, спробуйте відволіктися, зайнятися фізичною активністю або звернутися за допомогою до психолога, особливо якщо є ознаки сезонного афективного розладу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-11 12:34:49