Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Без салютів: чому не можна пускати феєрверки на Новий рік 2024

Цьогоріч українці вдруге відзначатимуть новорічні свята в умовах воєнного стану. З огляду на це, по всій території України діє заборона на запуск салютів, феєрверків та використання піротехнічних виробів.

Чому не можна пускати салюти на Новий рік 2024

У листопаді набув чинності закон № 7438 Про внесення змін до деяких законів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів. Згідно з ним, забороняється:

  • використання піротехнічних засобів (феєрверків, призначених для використання під час розважальних заходів) класів F2, F3, F4;
  • продаж або передання будь-яким способом цих феєрверків;
  • продаж або передання будь-яким способом особам, які досягли 16-річного віку, феєрверків класу F1.

Заборона не поширюється на використання піротехніки Збройними силами України, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами.

Зараз дивляться

У пояснювальній записці наголошується, що звукові та світлові ефекти від використання піротехніки наносять шкоду психологічному здоров’ю населення через їх подібність до звуків вибухів.

– Актуальними будуть контроль та обмеження використання піротехнічних виробів і після закінчення війни, оскільки у переважної більшості людей протягом тривалого часу буде зберігатися посттравматичний стресовий розлад. Окремо потрібно наголосити на небезпеці використання піротехнічних виробів для тварин. Стрес, панічна атака, зупинка серця і загибель – так можуть відреагувати тварини на звуки піротехнічних виробів, – йдеться у записці.

Яка відповідальність передбачена за запуск салютів в Українів

Українців, які використовуватимуть піротехнічні засоби, будуть притягувати до відповідальності відповідно до таких статей Кодексу України про адміністративні та кримінальні правопорушення:

  • стаття 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності) – штраф у розмірі від 17 тис. до 34 тис. грн. У порушників забиратимуть продукцію та гроші, одержані внаслідок вчинення правопорушення;
  • стаття 182 КУпАП (порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях). Карається штрафом від 85 грн до 255 грн, для посадових осіб та суб’єктів господарської діяльності – від 255 грн до 510 грн;
  • стаття 195-6 КУпАП (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) карається штрафом від 1 020 грн до 1 700 грн з конфіскацією піротехнічних засобів;
  • стаття 296 КК України (хуліганство) карається штрафом від 17 тис. до 34 тис. грн., або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-30 16:34:23