Будівельні матеріали м.Ніжин
Новини Чернігова

Висівки, перетерта кропива та вода: з чого та як готували хліб у часи Голодомору у Срібнянській громаді на Чернігівщині

У часи Голодомору у Срібнянській громаді на Чернігівщині готували хліб з висівок, перетертої кропиви та води. Такий рецепт від своєї бабусі почула вчителька історії Срібнянського ліцею Алла Данилейко. Каже: бабусі не стало у 1995 році, проте вона досі береже її спогади про часи голоду.

Алла Данилейко пригадує, як у дитинстві слухала розповіді своєї бабусі Варвари Кузьменко. Найчастіше, каже жінка, бабуся розповідала про період Голодомору 1932-33 років.

“Вона народилася 1913 році й у своєму житті пережила всі три періоди голоду і те, що вона розповідала, – волосся дибки ставало на голові. Люди були у страшному відчаї. Вони їли що завгодно. Іноді по селах не залишалося нічого – ні щурів, ні собак, ні котів. Ворон ловили. Суху лободу, кору з дерев обдирали. Їли що завгодно”, — каже Алла Данилейко.

Варвара Кузьменко. Алла Данилейко

Жінка розповідає: так дізналася про рецепт хліба, який готували у часи голоду.

“Бабуся розповідала, що хлібний виріб – хліб, так його можна назвати на той час, готували із сухої перетертої кропиви та висівок пшеничних. Цей хліб готували таким чином: змішували сухі інгредієнти в однакових пропорціях”.

Висівки, перетерта кропива та вода: як готували хліб у часи Голодомору у Срібнянській громаді на Чернігівщині

Алла Данилейко. Суспільне Чернігів

У сучасних умовах, пояснює Алла Данилейко, знайти та посушити кропиву вийде у кожної господині, а висівки можна придбати у будь-якому супермаркеті. Третій та останній інгредієнт такого хліба — вода. Пані Алла каже, що цю суміш складно назвати тістом.

“Треба дивитися – щоб і не було забагато цієї води, і не було замало. Треба трішечки поворожити. Треба його обережно, щоб потім сформувати хлібинку і так само її перенести. Тепер ми спробуємо його сформувати за допомогою власних рук. Думаю, сучасні діти такого б не вживали”.

Висівки, перетерта кропива та вода: як готували хліб у часи Голодомору у Срібнянській громаді на Чернігівщині

Алла Данилейко замішує тісто на хліб. Суспільне Чернігів

Сформовану хлібину треба випікати близько години.

“Випікали або на капустяному листочку – він потім засихав, або ж на пательні, змазаній заздалегідь розтопленим воском. Коли печеться, то трішки репається, як звичайна давня хлібинка”.

Такий хліб Алла Данилейко готувала вдруге цьогоріч: для знімальної групи Суспільного та для обласного конкурсу “Хлібом славиться Чернігівська земля”.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube, WhatsApp, TikTok.


Джерело: Суспільне мовлення України

Back to top button