Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Журек: рецепт смачного польського супу


Журек – це смачний, насичений ароматом та ідеально кисленький польський суп. Зазвичай його подають з круто звареними яйцями. Він ідеально підходить для ситного обіду або вечері.

У Польщі цей суп також готують на святкові та родинні заходи, коли всі збираються разом за обіднім столом, щоб насолодитися гарячим супом та приємним спілкуванням.

А що може бути краще у зимову пору, ніж смачна гаряча перша страва?! Цей суп не лише зігріє в холодну погоду, а й подарує цікавий смаковий досвід.

Найважливіший інгредієнт супу Журек – це, звичайно ж, закваска. Домашня закваска для кислого супу – це 5 хвилин приготування та 5 днів очікування. Рецепт приготування закваски для супу Журек наприкінці матеріалу. Другим за важливістю інгредієнтом є біла польська ковбаса.

Чудовий рецепт польського супу Журек – читайте в матеріалі.

Як приготувати Журек – рецепт покроково

Якщо немає часу та бажання готувати закваску, використовуйте айран у тій же пропорції.

Що потрібно для приготування супу Журек:

  • закваска – 450-500 мл
  • бекон свинячий копчений – 300 г
  • ковбаски до смаку – 300 г
  • картопля – 4 шт.
  • цибуля – 2 шт.
  • морква – 1 шт.
  • часник – 3-4 зубки
  • сіль, перець чорний мелений і горошком – до смаку
  • лавровий лист – 2 шт.
  • майоран сушений – 0,5 ч. л.
  • олія – 3 ст. л.
  • сметана – 250 г
  • варені яйця та зелень для подачі – до смаку

Рецепт приготування:

  1. В каструлю викладаємо ковбаски (нарізати не треба). Додаємо нарізану кубиками картоплю, лавровий лист, горошини перцю та 1 ч. л. солі. Вливаємо 2 л води або бульйону (овочевий, м’ясний або курячий) та готуємо близько 30 хвилин. Суп на бульйоні виходить жирний, потім можна прибрати зайвий жир з поверхні страви паперовим рушником.
  2. Почищену цибулю та моркву нарізаємо і смажимо на олії до напівготовності.
  3. Викладаємо до овочів нарізану кубиками підчеревину і смажимо близько 5 хвилин. Потім додаємо пропущений через прес часник та майоран. Перемішуємо.
  4. Ковбаску дістаємо з бульйону, нарізаємо.
  5. У суп додаємо овочі з підчеревиною, солимо, перчимо та готуємо 10 хвилин.
  6. Після цього додаємо закваску і варимо ще 5 хвилин.
  7. Тепер час додати сметану та нарізану ковбасу. Доводимо страву до кипіння і готуємо, помішуючи, близько 1-2 хвилин.
  8. Розливаємо готовий польський суп журек у порційні глибокі тарілки. Викладаємо в кожну тарілку половинки варених яєць та зелень. Смачного!

Отже, як бачимо, готувати суп Журек не складно. Тому пропонуємо зануритися у світ польської кухні, щоб відчути її теплоту та смак у кожній ложці цієї оригінальної страви. Смачного!

Як приготувати закваску для Журека – класичний рецепт

  • Нам потрібно: житнє борошно грубого помелу; вода

Рецепт закваски

  1. День 1. У велику скляну банку (1,5-2 л) всипаємо житнє борошно грубого помелу (100 г) і заливаємо кип’яченою водою кімнатної температури (100 мл). Усе гарно перемішуємо до отримання густої пасти. Залишаємо у теплому місці (22-25 °С) на добу (кришкою не накриваємо).
  2. День 2. Суміш перемішуємо і приблизно половину виливаємо. В ту кількість, що залишилася, додаємо борошно (100 г) і воду (100 мл), перемішуємо. Залишаємо у теплі ще на добу. Кришкою не накриваємо.
  3. День 3. До половини суміші додаємо борошно і воду у тій же пропорції, банку закриваємо кришкою і залишаємо вже на 12 годин.
  4. День 4. Проводимо ту саму процедуру, що й у попередньому дні.
  5. День 5. Закваска готова. Вона повинна мати винний, кислуватий запах та приємну кислинку. Аромат не повинен буду дуже інтенсивний чи тухлий, тому що це признаки того, що закваска не вдалася або зіпсувалася.

Зберігаємо закваску в холодильнику, накривши кришкою.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Depositphotos

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-01-06 18:55:00