Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Лікарі стверджують, камені в нирках можуть з’явитися через неправильне вживання найкориснішої зелені


Часте вживання сирого шпинату може стати причиною утворення каменів у нирках.

Овочі вважаються найкориснішою їжею і медики рекомендують додавати їх до всіх страв, зокрема різноманітних салатів, куди, зазвичай вони додаються у сирому вигляді.

Саме овочі – клітковина, мінерали і вітаміни, що містяться в них, покращують травлення, роботу внутрішніх органів, зміцнюють імунітет і забезпечують організм поживними речовинами.

Шпинат – корисний і небезпечний

Однак шпинат, визнаний чи найкориснішим листовим овочем, потребує обережності. Експерти попереджають, що він може завдати шкоди ниркам, спровокувати утворення каменів у них.

Американська лікарка Люсія Гарсія пояснила, з чим пов’язані перестороги.

– Шпинат є одним з овочів із найвищим вмістом щавлевої кислоти, – говорить Гарсія.

За словами лікарки, коли щавлева кислота потрапляє в організм, вона з’єднується з кальцієм. Це не тільки перешкоджає засвоєнню кальцію організмом, а й утворює оксалат кальцію – майже нерозчинну сполуку. Саме оксалати сприяють утворенню каменів у нирках, що погіршує роботу цього органу.

Так, що, відмовитися від підступного шпинату?

Гарсія вважає за краще виконувати рекомендації дієтологів, які вважають, що приготування шпинату на пару або  його нетривале відварювання, є ефективним методом, який може зменшити вміст щавлевої кислоти у цій листовій зелені на 80-90%.

Лікарка стверджує, що після 7-10 хв теплової обробки у шпинаті залишається більшість цінних мікроелементів. Салати, млинці, рагу, суп-пюре з листя шпинату – смачні і корисні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ДжерелоQuora

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-28 18:30:00