Вертеп, ярмарок і панеттоне: як святкують Різдво в Італії
Італійці починають підготовку до цього свята ще на початку грудня, а саме святкування триває кілька днів, які наповнені сімейними зустрічами, релігійними обрядами й смачними стравами.
Що готують італійці на Різдво та які мають традиції святкування — читайте в матеріалі Life. Факти ICTV.
Різдво в Італії: традиції святкування
Різдво в Італії починається з вечірньої меси. Відвідування церковних служб і процесії є невіднятною частиною святкування.
Після цього сім’ї збираються за святковим столом, щоб скуштувати традиційні страви. Це так званий Вечір Різдва (La Vigilia). Проте, хоч би що було на столі, головним акцентом святкового вечора в італійців є сімейне об’єднання, обмін подарунками, гармонія та затишок у сімейному колі.
Різдво в Італії — це не лише релігійне свято, а й час особливих сімейних традицій.
Залежно від регіону традиції святкування Різдва в Італії можуть відрізнятися. Проте обов’язковим елементом є вуличні гуляння, які супроводжуються вертепами, святкові ілюмінації та затишні сімейні вечори.
Ще задовго до свята вулиці прикрашають яскравими ялинками й різноманітними гірляндами. Одна перед одною хизуються оздоблені святковим вбранням вітрини крамниць, запрошуючи покупців за різдвяними подарунками.
Як італійці святкують Різдво
Італійці обожнюють Різдво, тому готуються до святкування заздалегідь.
Однією з найважливіших є підготовка Бефани — традиційної різдвяної ляльки, яка в ніч на Різдво приносить дітям подарунки.
Також головним святковим персонажем є Бабо Натале – помічник Санта Клауса. Йому пишуть листи із побажаннями щодо подарунків.
Атрибутом італійського Різдва є пуансеттія – різдвяна зірка, яка цвіте червоним. Її ставлять у приміщенні напередодні свята.
У кожному італійському храмі, на площах або в оселі встановлюють вертеп, який ще називають презепіо. Він розповідає історію народження Христа.
Найбільший презепіо можна побачити на площі Святого Петра в Римі або в Неаполі. Щороку там влаштовують грандіозний живий вертеп. Люди, вбрані у середньовічний одяг, із відповідними атрибутами, демонструють античні ремесла й відтворюють атмосферу минулого. Це неймовірне видовище!
У містечках центральної Італії існує звичай напередодні Різдва запалювати величезне багаття й спалювати опудала, що символізує очищення від злих сил напередодні нового року. Процесію супроводжують костюмовані актори з піснями та усілякими веселощами.
Повеселитися, купити подарунки, випити смачних напоїв та скуштувати смаколики можна й на різдвяних ярмарках.
Святкові ілюмінації, різдвяні мелодії, аромат глінтвейну і солодощів, що розчиняється у повітрі, оздоблені віконця дерев’яних будиночків — все це створює неймовірний святковий настрій.
Що готують італійці на Різдво
В Італії Різдво без панеттоне – не Різдво. Хоч би що готували господині, на столі обовʼязково має стояти різдвяний кекс із цукатами та мигдалем, прикрашений фруктами та шоколадом.
Залежно від регіону святкові вечері мають свої особливості. Наприклад, на півдні Італії святкування часто включає рибні страви, а на півночі — страви з м’яса.
В деяких регіонах Італії святкова вечеря включає такі страви, як запечена качка, смажена індичка чи різноманітні м’ясні страви, які подаються з усілякими соусами.
На Різдво італійці готують спеціальні різдвяні супи, наприклад мінестроне – італійський овочевий суп, а також пасту.
Особливу увагу в цей день приділяють десертам і солодощам, серед яких найвідоміші — панеттоне (солодкий кекс з родзинками та цукатами) та панфорте (густий пряник з медом, горіхами й шоколадом).
Пандоро — ще один традиційний десерт, схожий на панеттоне, але без добавок. Він має форму зірки та присипаний цукровою пудрою.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Різдвяна випічка, підняті догори келихи з ігристим вином спуманте й радісні вітання Buon Natale!, що означає З Різдвом Христовим — ось такі головні традиції святкування італійців.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-13 09:30:00