Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як можна було уникнути війни в Україні та до яких методів хотів удатися Путін – пояснення Кучми

Початок повномасштабної війни не був єдиним сценарієм для російського диктатора Володимира Путіна, проте згодом він зрозумів, що взяти Україну голіруч йому не вдасться.

Таку заяву зробив другий президент України (1994-2005 років) Леонід Кучма в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

Як Путін хотів захопити Україну

Леонід Кучма вважає, що війна не була єдиним сценарієм для Володимира Путіна. На його думку, російський диктатор планував легшими способами взяти Україну під власний контроль.

– Напевне, перша ставка була на “п’яту колону”, на провокування в Україні внутрішнього розколу. Але не вийшло, – звернув увагу він.

На думку Леоніда Кучми, удар по структурах проросійського політика Віктора Медведчука у лютому 2021 року став вирішальним кроком керівництва України, після якого Путін зрозумів, що взяти нас голіруч йому не вдасться.

Він припустив, що Україна могла б уникнути повномасштабної війни, проте це могли гарантувати лише дії лідерів держав Заходу, якби вони не умиротворювали російського диктатора.

Зокрема, Володимира Путіна можна було б зупинити, якби під час перших очевидних ознак підготовки російської агресії глави країн не намагалися б умиротворити Кремль, а чітко окреслили перспективи покарання.

За словами Леоніда Кучми, Україна могла запобігти війні у два протилежні способи. Зокрема, посилити свою обороноздатність до рівня, який стримав би Росію від нападу. Або виконати другий варіант – це здатися без бою.

Протягом довгих років українські лідери не діяли першим способом, проте і не зробили другого у 2022 році, на щастя, резюмував Леонід Кучма.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Президентський фонд Леоніда Кучми Україна

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-28 19:02:25