Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Інтервал між прийомами їжі: як це впливає на людей з діабетом ІІ типу


Вчені виявили, що інтервальне голодування має додаткові переваги для людей з діабетом ІІ типу.

Результати дослідження були опубліковані у журналі Science Direct.

Коли vs Що

Дієта 16:8, або інтервальне голодування, набула популярності у 2015 році. Такий режим харчування передбачає обмеження проміжків часу, протягом яких людина споживає їжу.

Тобто важливо не те, що саме ви їсте, а коли. Наприклад, можна встановити нак зване вікно прийому їжі з 11 ранку до сьомої вечора, а решту часу голодувати.

Даючи організму відпочинок від постійного перетравлення їжі, є можливість не лише налаштувати природні циркадні ритми, а й врегулювати обмін речовин і покращити загальне самопочуття.

Для людей з діабетом ІІ типу цей підхід може мати певні переваги. Адже найвищий рівень глюкози в крові в них спостерігається саме вранці.

Інтервальне голодування як ефективний інструмент

Щоб перевірити, чи може інтервальне голодування стати ефективним інструментом для зниження рівня глюкози в крові та покращення чутливості до інсуліну, науковці провели експеримент за участі 52 осіб, які мали ризик розвитку діабету ІІ типу.

Усі вони дотримувалися рекомендацій щодо обмеження часу між прийомами їжі  та  індивідуальних порад дієтологів.

Завдяки такому підходу загальний стан здоров’я учасників покращився. Через обмеження часу прийомів їжі вони скоротили загальну кількість калорій та схудли.

Крім того, зменшились запальні процеси, відновилася робота шлунково-кишкового тракту та повернулися до норми метаболічні показники (артеріальний тиск, рівень холестерину та інсуліну).

Водночас науковці застерігають, що інтервальне голодування підходить далеко не всім.

Тому перед початком дієти варто проконсультуватися з лікарем, особливо якщо пацієнти страждають на хронічні захворювання або мають особливі потреби у харчуванні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ДжерелоMedicalXpress

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-28 13:39:54