Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Після підтримки РФ Північною Кореєю, НАТО може посилити допомогу Україні – Bloomberg

Фото: Getty Images

Найближчим часом друга партія північнокорейських військ вирушить до Росії.

У відповідь на ескалацію в конфлікті, НАТО може посилити підтримку України.

Про це йдеться в документах південнокорейської розвідки, переданих союзникам по НАТО, які потрапили в розпорядження Bloomberg.

КНДР відправляє війська для війни проти України: як відреагує НАТО

Видання пише, що перша група з 1,5 тис. елітних спецпризначенців уже проходить підготовку на далекому сході Росії в рамках запланованого розгортання близько 10 тис. північнокорейських солдатів. Їх доправили в порт Владивостока в період із 8 до 13 жовтня після першого з 1990 року візиту російських військових кораблів до північнокорейських вод, ідеться в оцінці ЮК.

У документах також викладено подробиці про масштаби поставок зброї з Північної Кореї для підтримки військових операцій Росії під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Перед цим було відомо про те, що КНДР відправила 8 млн снарядів північнокорейського виробництва калібру 122 мм і 152 мм із серпня минулого року, йдеться в аналізі. Близько 100 ракет Hwasong-11, а також протитанкову зброю Bulsae-4 також було вперше виявлено на полі бою в Україні.

– Це значно більше, ніж деякі європейські оцінки обсягу північнокорейської зброї, що поставляється в Росію, – пише Bloomberg, наводячи слова неназваного чиновника з уряду неназваної держави, однак знайомого з цим питанням.

Видання зазначає, що оцінка Південної Кореї була надана союзникам раніше цього тижня.

Також зазначається, з посиланням на два джерела, що Південна Корея представить деякі з цих даних представникам НАТО на засіданні Північноатлантичної ради в понеділок.

Як пише видання, посилаючись на співрозмовників, “потенційні заходи у відповідь НАТО обмежені, але можуть включати в себе посилення підтримки України” і зміцнення партнерських відносин в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Передбачається, що північнокорейські війська будуть відправлені на фронт російської війни в Україні після завершення їхньої приблизно місячної підготовки на військових об’єктах у Владивостоці, Уссурійську, Хабаровську і Благовєщенську, йдеться в південнокорейських документах.

Кремль планує забезпечити північнокорейців зброєю і бойовою формою, а також підробленими посвідченнями особи, щоб вони виглядали як жителі східних регіонів Росії, йдеться в документі.

Російський диктатор Володимир Путін на пресконференції наприкінці четверга ухилився від відповіді на запитання, чи направив Пхеньян війська в Росію, заявивши, що військові відносини між його країною і Північною Кореєю – це “наша справа”.

Водночас міністр оборони США Ллойд Остін заявив у середу, що північнокорейські війська вже перебувають у Росії, наголосивши при цьому на “дуже, дуже серйозній” можливості того, що їх буде відправлено воювати проти України. Білий дім повідомив, що в Росії зараз проходять підготовку близько 3 тис. солдатів.

У четвер військова розвідка України повідомила, що перші підрозділи північнокорейських військ завершили навчання в Росії і прибули в район бойових дій. За даними розвідки, йдеться про Курську область Росії, де київські війська зайняли частину прикордонної території.

Військове співробітництво РФ і КНДР

Як зазначає Bloomberg, розгортання тисяч північнокорейців як бойових підрозділів на полі бою в Україні означало б ескалацію конфлікту, який є найбільшим у Європі з часів Другої світової війни.

– Це може спонукати Південну Корею запропонувати Києву більш пряму підтримку, включно з летальною зброєю, чому вона досі чинила опір, що ще більше посилить глобальний вплив війни, яку Путін розпочав у лютому 2022 року, – вважають у Bloomberg.

У південнокорейській оцінці наводяться дані української розвідки про те, що тільки 30% снарядів, випущених кремлівськими військами останнім часом, були російського виробництва. З тих, що залишилися, близько 60% надійшли з Північної Кореї, а 10% були іранського виробництва, йдеться в документах.

Раніше в червні Путін і північнокорейський лідер Кім Чен Ин підписали угоду про стратегічне партнерство. У четвер російський парламент ратифікував угоду, і Путін вказав на статтю 4 пакту, яка передбачає взаємну оборону в разі нападу на одну з країн.

– Нам потрібно провести відповідні переговори щодо реалізації цієї статті 4, але ми перебуваємо в контакті з нашими корейськими друзями. Подивимося, як розвиватиметься цей процес, – сказав Путін журналістам на саміті БРІКС у Казані, не уточнюючи.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Північна Корея вже відправила в Росію кілька високопоставлених офіцерів, включно з тризірковим генералом, який командує силами спеціальних операцій, йдеться в південнокорейських документах. За даними з документів, ці військовослужбовці входять до складу найбільш елітних сил Північної Кореї, відомих як “Штормовий корпус” (Storm Corps).

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 18:18:22