Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Коли вперше перевели годинник в Україні: цікаві факти

Фото: Depositphotos

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про скасування сезонного переведення годинників.

У ніч з 26 на 27 жовтня 2024 року українці востаннє перейдуть на зимовий час. Надалі переведення вже не здійснюватиметься.

Дізнаймося, коли вперше перевели годинник в Україні та чому це сталося — читайте детальніше в матеріалі Фактів ICTV.

Хто придумав перехід на літній та зимовий час

Переводити стрілки годинника запропонував американський науковець і тодішній посол США Бенджамін Франклін. У 1784 році спробували переводити час на літній та зимовий, начеб-то, з метою економії свічок. Вдруге питання підняв британський активіст Вільям Віллетт, але ідею тоді втілити не вдалося.

До переводу часу світ повернувся на початку XX століття. Першою країною, яка офіційно впровадила літній час у 1916 році, була Німеччина. Це було пов’язано із серйозним дефіцитом ресурсів країни у час Першої світової війни. Через два роки ідею підтримали США, а згодом більшість інших країн.

Зазначимо, що у ті часи багато країн світу впроваджували літній час з метою економії електроенергії.

Радянський Союз не був винятком і також запровадив цю практику. Вважалося, що переведення годинника дасть змогу збільшити кількість світлових годин у вечірній час та зменшить потребу в штучному освітленні. Це, начебто, дозволяло економити електроенергію та знижувати навантаження на енергосистему.

З якого року переводять годинник в Україні

У Радянському Союзі вперше ця практика була запроваджена у 1981 році (Україна тоді ще була його частиною). Тоді вперше перевели годинник на літній час, тобто на годину вперед.

З того часу переведення годинників стало регулярною процедурою для більшості республік Радянського Союзу, зокрема України.

У 1991 році, після здобуття незалежності, Україна ухвалила рішення про збереження традиції переведення годинника, оскільки прагнула інтегруватися до європейської спільноти та орієнтувалася на стандарти країн Європи.

Більшість європейських країн також переводять годинник на літній час, тому Україна дотримується аналогічного графіку, що полегшує міжнародну співпрацю.

Також вважалося, що літній час дає змогу людям проводити більше часу на свіжому повітрі. Оскільки завдяки переведенню годинника світловий день тривав довше. Це також мало позитивно впливати на організацію робочого часу, адже ранкові години ставали світлішими, що полегшувало початок робочого дня.

Так, з 1981 року і до 2024 року в Україні регулярно переводили годинник. Це відбувалося двічі на рік: навесні — на літній час й восени — на зимовий.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проте ця теорія наразі не актуальна, й з 2025 року Україна вже не буде переводити годинники. Вважається, що переведення часу негативно позначалося на здоров’ї громадян, тому відмова сприятиме поліпшенню самопочуття та підвищенню працездатності. Також це забезпечить захист територіальної цілісності, оскільки буде єдиний час на території країни.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-25 16:35:24