Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що буде замість МСЕК після ліквідації


З 1 січня 2025 року медико-соціальні експертні комісії припиняють свою діяльність як юридичні особи. Факти ICTV дізнавалися, що запровадять замість МСЕК та чи спростить це життя людям з інвалідністю. 

Що буде замість МСЕК 

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко зазначив, що їхні повноваження будуть передані до мережі кластерних та надкластерних лікарень, визначених відповідно до державної політики у сфері охорони здоров’я. 

Міністр охорони здоров’я України детально розповів на брифінгу про нові підходи до визначення інвалідності, які передбачають широке використання електронних систем. За його словами, впровадження таких систем дасть змогу вирішити одразу кілька актуальних проблем у сфері охорони здоров’я. 

Завдяки електронному документообігу можна буде чітко відстежувати всі етапи обстеження пацієнта, починаючи від встановлення діагнозу і закінчуючи ухваленням рішення про інвалідність. Це дасть змогу мінімізувати ризики помилок та зловживань. 

– У разі проведення розслідування, якщо буде оскарження у кримінальних справах, наприклад, ми чітко будемо бачити вертикаль, хто, де, на яких етапах допускав помилку, – зазначив міністр.   

Автоматизований аналіз даних дасть змогу пришвидшити процес визначення інвалідності та зменшити бюрократичні процедури. 

Всі лікарні, які працюють із Національною службою здоров’я України, зобов’язані забезпечити безбар’єрний доступ для осіб з інвалідністю. Це означає, що люди з особливими потребами зможуть отримати необхідні медичні послуги без зайвих труднощів. 

Цифровізація процесів дасть змогу виявити та запобігти можливим зловживанням з боку окремих медичних працівників. 

Як це працюватиме

За словами міністра, усі кластерні та надкластерні лікарні підключені до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Саме в цій системі фіксуються всі дані про пацієнта, зокрема діагнози, результати обстежень та інші медичні документи. На основі цих даних і ухвалюється рішення про встановлення інвалідності. 

Міністерство охорони здоров’я України анонсувало значні зміни в системі визначення інвалідності. З 2025 року планується впровадження нової бюджетної програми, яка суттєво відрізнятиметься від нинішньої системи медичних гарантій. 

Медичні заклади отримуватимуть оплату за проведення експертизи безпосередньо від Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Розмір оплати залежатиме від кількості проведених експертиз, що стимулюватиме ефективну роботу лікарень. 

– Від кількості проведених таких експертиз… повністю буде залежати оплата навантаження, – зазначив Віктор Ляшко. 

Відмова від терміну “медико-соціальна експертиза”. Замість цього буде запроваджено новий підхід, який базуватиметься на оцінці функціональних можливостей людини після захворювання або травми. Замість МСЕК буде запроваджено цифрову прозору європейську модель. 

В оцінці стану здоров’я та визначенні необхідних заходів реабілітації братимуть участь не лише медики, а й представники інших міністерств, зокрема Міністерства соціальної політики та Міністерства економіки. 

Як працюватиме нова система: 

  • Лікарі, які проводили лікування та реабілітацію пацієнта, оцінюють його функціональні можливості та визначають, які саме обмеження має людина внаслідок захворювання або травми. 
  • Для оцінки функціонального стану використовується міжнародна класифікація, що дає змогу стандартизувати процес оцінювання. 

– І підключається Міносвіти, якщо буде потрібно людині запропонувати перенавчання через втрату певних функцій організму. Це дасть нам змогу на кінцевому етапі пропонувати не додаткові виплати, а компенсатори, які допоможуть  повернути людину в соціум, бути соціально й економічно активною, – зазначив Ляшко. 

Джерело: Укрінформ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: МОЗ

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-23 15:06:29