Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Тривожні думки та ритуали, які вимотують і не дають жити: симптоми та лікування ОКР


Експерти Центру громадського здоров’я пояснили, які ознаки можуть свідчити про обсесивно-компульсивний розлад, і розповіли про кілька ефективних методів лікування ОКР.

– Люди з ОКР можуть неохоче звертатися по допомогу, відчуваючи сором або незручність. Якщо у вас продовжують виникати нав’язливі думки, і вони впливають на ваше повсякденне життя, зверніться до свого сімейного лікаря або психотерапевта, – рекомендують фахівці Центру.

Симптоми ОКР

Основною ознакою ОКР є повторювані обсесії або компульсії.

Обсесії – це нав’язливі думки, ідеї, образи або імпульси, які знову і знову проникають у свідомість, нав’язливо повторюючись. Вони майже завжди викликають тривогу, таким думкам важко протистояти. Однак людина усвідомлює свої думки, навіть якщо вони мимовільні й часто огидні.

Компульсії – це компульсивні дії або ритуали, поведінка, що повторюється знову і знову, яка не приносить задоволення і не призводить до виконання корисних завдань.

Функція таких дій полягає в тому, щоб запобігти будь-якій об’єктивно малоймовірній події, страх якої постійно присутній, якщо не виконати такий ритуал.

Людина з ОКР усвідомлює такі думки та поведінку, як безглузді або неефективні, і раз у раз намагається чинити опір, але тоді тривога, яка майже завжди присутня, посилюється.

Лікування ОКР

Існує кілька ефективних методів лікування ОКР, які можуть допомогти знизити вплив цього розладу на ваше життя:

  • когнітивно-поведінкова терапія (КПТ) є науково-доведеним методом психотерапії та допомагає поглянути на свої страхи й нав’язливі думки, не виправляючи їх за допомогою примусу. Цим методом володіють психологи та психотерапевти;
  • медикаментозне лікування – це ліки різних груп залежно від стану людини та її потреб, які можуть допомогти, змінюючи баланс хімічних речовин у мозку. Слід зазначити, що таке лікування може призначити тільки лікар-психіатр.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вирішувати проблему ОКР можна і потрібно для того, щоб жити повним щасливим життям. Знайти державних лікарів-психіатрів можна на порталі HELSI та на сайті НСЗУ. Також можна звернутися до лікарів-психотерапевтів або психологів, які ведуть приватний прийом, зокрема онлайн.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-19 15:07:22