Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

Спалах сальмонельозу на Чернігівщині: рівень захворюваності за 2024 рік зріс на понад 70%

На Чернігівщині за дев’ять місяців 2024 року в порівнянні з аналогічним періодом 2023 року на понад 70% зросла захворюваність на сальмонельоз.

Про це Суспільному повідомили в пресслужбі Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

З січня по вересень 2024 року лікарі зафіксували 135 випадків захворювання на сальмонельоз, з них 20 хворих — це діти. У 2023 році таких випадків було 98.

“Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Захворювання становить серйозну медичну і соціальну проблему. Джерела збудника інфекції – свійські тварини, птахи, домашні улюбленці та гризуни, хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії”, — повідомляють в центрі контролю та профілактики хвороб.

Мікроорганізми потрапляють у сировину та готові страви при порушенні умов і термінів зберігання: без належного температурного режиму або при порушенні технології приготування страв. Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження.

“У 96-98% випадках інфікування пов’язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються. Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомляв MYNIZHYN, у селі Жуківщина Остерської громади на Чернігівщині виявили сказ у лисиці. Жінка звернулася до лікарні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
Telegram
Viber
Facebook
Instagram
Youtube


Джерело: mynizhyn.com
2024-10-19 09:54:43