Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У Формулі-1 скасовують бонусне очко за найшвидше коло з 2025 року: причина

Фото: Depositphotos

У Формулі-1 із сезону 2025 року скасують бонусне очко за найшвидше коло на етапі.

Як повідомила пресслужба Формули-1, таке рішення ухвалили на засіданні Міжнародної автомобільної федерації (FIA) у четвер.

У Формулі-1 скасували бонусний бал за найшвидше коло

Правило бонусного бала повернули у королівські перегони після 60-річної відсутності у 2019 році. Відтоді додаткове очко нараховували гонщику, який показав найшвидше коло, але при цьому фінішував у першій десятці.

— Незначні зміни до Спортивного та Технічного регламентів на 2024 та 2025 роки були затверджені Всесвітньою радою, включаючи скасування очка, що нараховується за найшвидше коло, – йдеться у заяві FIA.

Хоча в заяві FIA вказуються два сезони, але згодом представник керівного органу уточнив, що зміни почнуть застосовуватися з сезону-2025.

Причини зміни правил не вказали, але рішення ухвалили через кілька тижнів після суперечок на Гран-прі Сінгапуру у вересні.

Тоді пілот RB Даніель Ріккардо на передостанньому колі перегонів заїхав на піт-стоп та змінив шини. Це дозволило австралійцю встановити найшвидший час та виграти коло у пілота McLaren Ландо Норріса. Але оскільки Ріккардо фінішував 18-м, то не зміг додати до свого активу це очко.

Для 35-річного Даніеля це був останній етап у Формулі-1. Його місце у команді зайняв Ліам Лоусон.

У сезоні-2024 Норріс чотири рази брав бонусне очко за найшвидше коло. Двічі на етапах найшвидше коло показували відразу чотири гонщики – це Шарль Леклер, Льюїс Гемілтон, Макс Ферстаппен та Джордж Рассел. Ще по одному разу найшвидше коло було у Фернандо Алонсо, Карлоса Сайнса та Серхіо Переса.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Наступний етап Формули-1 відбудеться 18-20 жовтня в Остіні (США). На ньому також заплановані спринтерські перегони. Після цього етапу у поточному сезоні у гонщиків буде ще п’ять гонок. З детальним календарем Формули-1 у 2024 році ви можете ознайомитися тут.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 17:17:08