Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Відеоігри роблять наш мозок молодшим, а фізичні вправи ні: вчені самі здивовані


Дорослі, що грають в відеоігри FIFA, Grand Theft Auto і Minecraft, мають розумові здібності людини, яка на десять років молодша – тобто, з покращеною пам’яттю, увагою та здатністю аналізувати.

А ось у їхніх ровесників, які ніколи не грали в відеоігри, проте, займалися фізичною активністю понад дві години в тиждень, жодних омолоджуючих змін у роботі мозку виявлено не було.

Дослідження, що розбиває усталені переконання

До таких висновків дійшли канадські вчені із Західного Університету.

Дані мозкових тестів понад тисячі людей, де оцінювалася їхня увага, сприйняття та пам’ять, порівнювали з опитувальниками, у яких учасники відмічали, як часто і в які ігри вони грають і чи грають взагалі, а також відповідали на питання про їхній спосіб життя.

Аналіз відповідей вразив.

– Дорослі, які грають у відеоігри п’ять або більше годин на тиждень, в середньому показали когнітивні результати, як люди, що на 13,7 років молодші, — наголосив нейробіолог, професор Адріан Оуен.

За його словами, навіть особи, які грали менше п’яти годин на тиждень, продемонстрували когнітивні здібності людей, молодших на 5,2 років.

Отримані дані суперечать поширеній думці про те, що фізичні вправи можуть покращити когнітивні навички.

Робота, представлена ​​на Манчестерському науковому фестивалі, викликала справжній шквал відгуків.

Варто поєднувати відеоігри і фізкультуру

Професору Оуену довелося наводити й інші дані, що стосуються вже фізичної активності. Науковець визнав, ті, хто не дотримується рекомендацій щодо фізичної активності, вдвічі частіше страждають від депресії та в 1,5 рази частіше – від тривоги.

Науковці дійшли висновку, що фізичні вправи та відеоігри різночинно впливають на мозок. І це може допомогти людям адаптувати свій спосіб життя для сприяння когнітивному здоров’ю.

Професор Оуен наголосив, що кожен може поєднати види діяльності, які сприятимуть здоровому когнітивному старінню.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Telegraph

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 15:57:14