Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Стрес і погіршення харчування під час війни: в Україні різко зросте діабет II типу


Відомий український дієтолог Оксана Скиталінська розповіла, чим загрожує погіршення якості харчування українців після повномасштабного вторгнення. Зокрема, йдеться про збільшення випадків цукрового діабету II типу.

Стрес, пов’язаний із війною

– Українці не дуже добре харчувалися ще до повномасштабного вторгнення. Після нього ситуація стала поганою, – зазначає експерт.

За словами дієтолога, часто в стресі люди роблять вибір на користь їжі, насиченої цукром або нездоровими жирами (випічка, солодощі тощо). До того ж, можуть зловживати кавою чи енергетичними напоями для того, щоб тримати себе в тонусі.

Такі харчові звички, за словами Скиталінської, можуть призвести до порушення обміну речовин і, відповідно, до збільшення ваги та поганого сну.

Цукровий діабет

– На жаль, це виливатиметься в те, що в українців буде дуже сильно прогресувати цукровий діабет другого типу. Або так званий метаболічний синдром, – пояснила дієтологиня.

За її словами, йдеться про ситуацію, коли є і цукровий діабет, і високий тиск. Що, своєю чергою, тягне за собою головні болі, труднощі з прийняттям рішень, загальне невдоволення життям.

Корисні поради

Для поліпшення харчування Оксана Скиталінська радить вживати продукти, що не пройшли промислову переробку. Приміром, яйця. За словами експертки, яйця – недороге джерело білка, якщо не вистачає грошей на м’ясо або морепродукти.

Також яйця допомагають відновлювати імунну та нервову системи. На денний раціон вистачить одного-двох зварених не круто яєць.

– Також слід вживати якісні білкові продукти. Наприклад, кисломолочні. Чудово, якщо сир, йогурти. Боби теж дуже добре. А також усі різнокольорові овочі, фрукти, ягоди, зелень, – рекомендує Скиталінська.

Крім того, дієтологиня каже, що слід обов’язково включати в раціон квашені продукти, а також волоські горіхи і трохи насіння льону. А найздоровіший напій – чиста вода, в яку можна додати сік лимона або трохи ягід.

Наостанок Оксана Скиталінська рекомендує обов’язково рухатися. Це може бути звичайна прогулянка, яка знизить рівень запалення в організмі. І звісно ж, за можливості, слід дотримуватися здорового сну.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Громадське радіо


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 14:36:39