Будівельні матеріали м.Ніжин
Місто і регіон

Масова загибель риби у річках Сейм та Десна на Чернігівщині: серед постраждалих — червонокнижні осетрові

Забруднення річок Сейм та Десна на Чернігівщині викликало серйозну екологічну катастрофу, яка зачепила не лише місцеві громади, але й річкову екосистему в цілому. Експерти WWF-Україна зафіксували масову загибель риби, зокрема червонокнижних осетрових видів, які опинилися на межі зникнення.

Загибель осетрових — критична ситуація для біорізноманіття

Одним із видів риби, що загинула через забруднення, є стерлядь — представник осетрових, який знаходиться на межі зникнення в Україні. Втрата цих унікальних риб ставить під загрозу збереження осетрових у водоймах Десни, що може мати катастрофічні наслідки для всього біорізноманіття річкових екосистем.

Причина катастрофи — скидання відходів

Забруднення річок Сейм та Десна стало результатом скидання відходів цукровим заводом, що розташований у російському місті Тьоткіно на Курщині. Викид органічних речовин призвів до зниження рівня кисню у воді, що стало причиною загибелі риби.

Втрата осетрових у водоймах України

Історично в річках України водилися шість видів осетрових: білуга звичайна, осетер руський, севрюга звичайна, стерлядь прісноводна, осетер атлантичний та осетер шип. Однак через браконьєрство та руйнування місць нересту, два з цих видів — осетер атлантичний та осетер шип — вже офіційно визнані зниклими на території України. Інші чотири види, включаючи стерлядь, залишаються під загрозою зникнення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як повідомляв MYNIZHYN, з річок Сейм та Десна на Чернігівщині за період з 26 серпня по 24 вересня вилучили 28 137 кілограмів мертвої риби. Це стало наслідком забруднення водойм в результаті скиду цукрової патоки з Тьоткінського цукрового заводу, що знаходиться в Курській області РФ.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
Telegram
Viber
Facebook
Instagram
Youtube


Джерело: mynizhyn.com
2024-10-07 19:16:52