Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Артефакти, викрадені Росією, потрапили на міжнародний чорний ринок – Костін

Фото: Офіс генпрокурора

Росія не лише руйнує українську інфраструктуру, але й краде культурні цінності. Артефакти, викрадені з українських музеїв та археологічних пам’яток, уже почали з’являтися на міжнародному чорному ринку.

Про це розповів генеральний прокурор України Андрій Костін в інтерв’ю виданню Голос Америки.

Злочини РФ проти української культурної спадщини

В Офісі генпрокурора працює спеціальний підрозділ, який розслідує випадки руйнування культурної спадщини через обстріли та ідентифікує імена людей, які беруть участь у розграбуванні українських музеїв.

Водночас важливим аспектом роботи цього підрозділу є співпраця з міжнародними організаціями щодо випадків незаконного продажу українських артефактів за кордоном.

— Ми вже маємо достатньо доказів для відкриття нових кримінальних проваджень щодо цих злочинів, — сказав Костін.

Культурні втрати

За даними ЮНЕСКО, через агресію Росії українська культура зазнала збитків на $3,5 млрд лише за першу половину 2024 року, але насправді ця сума може бути ще більшою.

Однією з найбільших втрат став розграбований Маріупольський музей краєзнавства та Художній музей. З цих закладів окупанти вивезли понад 2 тис. експонатів, серед яких оригінальні картини Архипа Куїнджі та Івана Айвазовського, унікальні ікони та скульптури.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Подібна доля спіткала і музеї Херсонської області. У 2022 році росіяни вивезли з краєзнавчого та художнього музеїв понад 20 тис. експонатів. Було знищено значну частину колекції живопису, а також викрадено рідкісні археологічні знахідки, зброю та монети.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-06 19:32:02