Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Для делікатних тканин і джинсів: чим вивести мазут з одягу


Інколи на речі може потрапити мазут, який досить важко вивести з одягу. Це може статися не лише на виробництві, а й у громадському транспорті, на атракціонах чи дитячому майданчику. Однак, якщо знати методи боротьби з таким видом забруднення, то результат не змусить довго чекати. Інструкцію, як відіпрати одяг від таких стійких плям – читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Чим вивести мазут

Перш ж ніж ставати до справи, варто оцінити розмір плями та як сильно мазут в’ївся у тканину. Від цього й залежатиме, які засоби обрати, а також схема дій.

Однак пам’ятайте головне – не можна одразу кидати одяг зі свіжою плямою мазуту у пральну машину. Ваша машинка не здатна сама впоратися з цією проблемою, однак може зробити ще гірше. Так, пляма “розповзеться” на велику площу, а в машинці може залишитися неприємний запах.

У разі, коли ступінь забруднення низький, достатньо буде нанести засіб безпосередньо на пляму, а якщо це застарілий відбиток, то річ варто помістити в розчин повністю.

До того ж, варіації того, чим можна вивести мазут, залежить від типу тканини. Для делікатних тканин (віскоза, льон, шовк, поліестер тощо) варто обирати такі засоби, як:

  • дігтярне мило,
  • хвойні ефірні олії (евкаліптова, соснова, ялицева);
  • рідина для миття посуду.

А на більш міцних тканих, як-от джинс, вовна, спрацюють агресивніші засоби. Тут у пригоді стане бензин, солярка, толуол.

Далі детальніше розберемося, як відіпрати мазут з одягу за допомогою того чи іншого засобу.

  • Дігтярне мило

Підготуйте теплу воду і помістіть у неї заздалегідь намилену пляму. Також туди варто додати неагресивний миючий засіб. Залиште річ на 30 хвилин.

Якщо не спрацювало з першого разу – повторіть маніпуляцію знову. Потім добре прополощіть річ і висушіть. Прання у пральній машині, як правило, не знадобиться.

  • Ефірні олії хвої

Відповідь на питання, як відіпрати мазут за допомогою ефірної олії досить проста. Візьміть ватний диск і нанесіть на нього масло ялиці, евкаліпту або сосни. Далі протирайте місце забруднення до повного очищення.

Фото: Pixabay

Як мазут зникне, виперіть річ господарським милом, а потім – у пральній машині.

  • Рідина для миття посуду

Завжди доступний засіб для миття посуду може врятувати ваші речі від мазуту. Просто нанесіть його на пляму, помістіть в теплу воду і залиште на 30 хвилин. Після цього потріть забруднену ділянку руками та залиште у воді ще на 10 хвилин.

Фото: Depositphotos

Тоді прополощіть тканину і виперіть у машинці з додаванням засобу для виведення плям.

Як відіпрати мазут, якщо пляма застаріла

Тут у нагоді стануть агресивніші засоби, які нагадуємо, не підхожі для делікатних тканин.

  • Бензин чи солярка

Давнє забруднення, наприклад, із джинсів допоможе вивести бензин чи солярка. Їх навіть можна замочити в очищеному бензині, проте не більш ніж на три години.

Бензин

Фото: Depositphotos

Потім виріб варто ретельно прополоскати і випрати у машинці, а після цього добре провітрити на вулиці. Бензин обов’язково має бути високої якості, його можна купити у магазинах побутової хімії.

Якщо забруднення невеличке, то повністю занурювати річ у розчин не варто, достатньо буде змочити ватний диск бензином або соляркою та нанести його на пляму. Далі протріть до зникнення забруднення і добре прополощіть.

  • Толуол

Прикладіть до забрудненої речі на декілька хвилини змочений толуолом ватний диск або м’яку тканину. Далі змініть його на чистий та повторіть маніпуляцію. Залежно від рівня забруднення, може знадобитися декілька підходів. Коли пляма зникне, виперіть річ господарським милом.

І пам’ятайте, що толуол є досить токсичним засобом, який здатен пошкодити шкірні покриви. Тож правилами безпеки нехтувати не варто.

Під час роботи з цією хімічною речовиною варто надягати рукавички та маску, а приміщення, в якому виводите пляму, має добре провітрюватися.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, раніше Факти ICTV публікували перелік ефективних методів, які допоможуть відіпрати кетчуп з одягу.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-06 17:35:25