Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

У режимі реального часу: вчені вивчать нові персонілізовані методи лікування раку


Команда британських учених розпочинає широкомасштабне клінічне дослідження нових персоналізованих методів лікування раку, які могли б надати лікарям можливість у режимі реального часу оцінити ефективність лікування.

Повідомляється, що йдеться про партнерство вартістю £9 млн між Інститутом Френсіса Кріка, п’ятьма трастами Національної служби здоров’я Великої Британії (NHS), благодійними організаціями та компаніями в галузі біонауки. Проєкт розрахований на чотири роки.

Метод імунотерапії

Проєкт вивчатиме пухлини і зразки крові 3 тис. пацієнтів, які страждають від раку, у спробі визначити, які біомаркери, як-от гени, білки або молекули, можуть вказувати на наявність у людини невиявленого раку або на те, що хвороба може повернутися.

За словами вчених, це може зробити нову хвилю імунотерапевтичних методів лікування раку більш ефективною.

– Імунотерапія розглядається як перспективна форма лікування раку, оскільки вона стимулює аутознищення пухлин, на відміну від хірургії, радіотерапії та хіміотерапії, – ідеться в повідомленні.

Однак, як було виявлено, імунотерапія працює тільки проти певних типів раку: меланоми, раку нирки, раку сечового міхура і тричі негативного раку грудей.

Роль і значення біомаркерів

У всьому світі спостерігається вибухове зростання імунотерапевтичних методів лікування, але дослідження часто проводять у таких малих масштабах, що лікарям може бути складно визначити, який із них буде ефективним для конкретних пацієнтів. Біомаркери пропонують потенційне рішення.

Однак, як стверджують вчені, жоден біомаркер окремо не дасть відповіді, оскільки існує величезна складність у взаємодії між раком та імунною системою.

– Тому ми збираємося взяти дуже велику кількість вимірювань у пацієнтів: зразки пухлин, кров, мікробіом, і об’єднати це в тест, щоб зрозуміти, який із них має найбільшу прогностичну силу. Цього раніше не робили в такому масштабі, – зазначають дослідники.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-06 09:07:12