Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Штучний інтелект у майбутньому зможе замінити лише 5% робочих місць – економіст

Фото: Pixabay

Професор Массачусетського технологічного інституту Дарон Аджемоглу вважає, що ажіотаж довкола штучного інтелекту (ШІ) мало себе виправдає. За підрахунками економіста, ШІ зможе перейняти на себе лише 5% усіх робочих місць.

Це хороша новина для працівників, але погана для компаній, які вкладають мільярди в цю технологію, сподіваючись, що вона призведе до різкого зростання продуктивності.

Ризики від впровадження ШІ

За словами Аджемоглу, багато грошей буде витрачено даремно на ШІ – економічну революцію з цих 5% навряд чи можна буде зробити. Оптимісти ж стверджують, що ШІ дозволить компаніям автоматизувати значну частину робочих завдань і стане початком нової ері медичних і наукових проривів.

Генеральний директор технологічної компанії Nvidia Дженсен Хуанг прогнозує, що попит на технології штучного інтелекту з боку компаній та урядів вимагатиме витрат на обладнання центрів обробки даних в розмірі 1 трлн доларів. Інвестиції в штучний інтелект вже призвели до зростання витрат компаній таких як Microsoft і Amazon.

Аджемоглу бачить три варіанти розвитку подій у сфері розвитку штучного інтелекту на найближчі роки.

Перший – повільний спад ажіотажу та інвестицій у використання ШІ. За другим сценарієм, ажіотаж довкола штучного інтелекту зростатиме ще близько року, що призведе до обвалу акцій технологічних компаній. А це призведе до того, що інвестори, керівники компаній та студенти розчаруються в ШІ.

Третій – і найстрашніший – сценарій полягає в тому, що манія залишається неконтрольованою роками, змушуючи компанії звільняти людей і вкладати сотні мільярдів доларів у ШІ, не розуміючи, що вони збираються з ним робити потім, коли технологія себе не виправдає і доведеться знову наймати людей на роботу.

За словами Дарона Аджемоглу, зараз компанії дуже бояться пропустити бум штучного інтелекту, а тому ажіотаж навряд чи сповільниться найближчим часом.

Показники другого кварталу 2024 року показують, що лише чотири компанії – Microsoft, Alphabet, Amazon і Meta Platforms – інвестували понад 50 млрд доларів у свої капітальні витрати, де значна частка коштів була спрямована на ШІ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дарон Аджемоглу наголошує, що такі сервіси як от чат-бот ChatGPT від OpenAI дійсно вражають, проте у нього є проблеми із надійністю і йому бракує людської мудрості або суджень. І навряд чи люди найближчим часом такими якостями зможуть наділити ШІ. Крім того, ШІ не зможе автоматизувати фізичну роботу, таку як будівництво або прибирання приміщень.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 12:57:03