Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Оголошено конкурси для медійників та кінематографістів: бюджет – €103 млн


Україна у 2025 році зможе взяти участь у конкурсах, спрямованих на розвиток європейських аудіовізуальних індустрій, включно з кінематографом.

Програма ЄС Креативна Європа виділила €103 млн для напрямку Медіа, в межах якого й підтримує виробництво творів, їхнє просування та адаптацію до сучасного цифрового середовища.

Проєкт передбачає також спеціальні заходи для підтримки українських культурних та креативних секторів, зокрема у відповідь на виклики, пов’язані з військовою агресією РФ проти України. У 2025 році Креативна Європа виділить €5 млн для спеціального конкурсу, спрямованого на підтримку українських митців.

Конкурси для медійників та кінематографістів – перелік

У представників вказаних галузей є можливість долучитися до восьми конкурсів, що охоплюють різні аспекти аудіовізуального сектору.

  • Європейська спільна розробка (European slate development)

Бюджет конкурсу – €18 млн. Дедлайн подачі заявок – 5 грудня 2024 року. Конкурс спрямований на розробку від трьох до п’яти робіт для комерційного розповсюдження в кінотеатрах, на телебаченні або цифрових платформах.

  • Розробка відеоігор та іммерсивного контенту (Video game and immersive content development)

Бюджет – €7 млн. Дедлайн – 12 лютого 2025 року. Цей конкурс підтримує розробників відеоігор, XR-студії та аудіовізуальні продакшн-компанії, які займаються створенням інтерактивного контенту.

  • Телевізійний та онлайн контент (TV and online content)

Бюджет – €20 млн. Заявки приймаються до 5 грудня 2024 року (40% бюджету) та до 14 травня 2025 року (60% бюджету). Конкурс спрямований на створення художніх, анімаційних та документальних фільмів для лінійних та нелінійних медіа.

  • Розвиток талантів та навичок (Skills and talent development)

Бюджет – €7,5 млн. Дедлайн – 24 квітня 2025 року. Конкурс підтримує інноваційні креативні процеси, включаючи міждисциплінарну співпрацю та впровадження цифрових інновацій у виробництві.

  • Медіа 360° (Media 360°)

Бюджет – €21 млн. Дедлайн – 9 січня 2025 року. Ця ініціатива спрямована на розвиток аудіовізуальних хабів, здатних запропонувати стратегічні рішення для європейського ринку.

  • Інноваційні інструменти та бізнес-моделі (Innovative tools and business models)

Бюджет – €8 млн. Дедлайн – 16 січня 2025 року. Мета конкурсу – розробка інноваційних інструментів і бізнес-моделей для покращення видимості європейських творів та сприяння екологічній трансформації аудіовізуальної індустрії.

  • Промокампанії європейських кінофільмів (Films on the move)

Бюджет – €16 млн. Дедлайни подачі заявок – 20 березня та 17 липня 2025 року. Конкурс сприяє ширшому розповсюдженню ненаціональних європейських фільмів.

  • Розвиток аудиторії та кіноосвіта (Audience development and film education)

Бюджет – €6 млн. Дедлайн – 27 березня 2025 року. Конкурс спрямований на збільшення інтересу до європейських фільмів, особливо серед молоді, та розвиток освітніх ініціатив у сфері кінематографа.

Детальніше про кожну з пропозицій читайте на офіційному сайті проєкту.

Програма Креативна Європа – що це таке

Проєкт ЄС Креативна Європа – це ініціатива, що підтримує культурний, креативний та аудіовізуальний сектори.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Метою програми є захист культурного розмаїття Європи та підвищення конкурентоспроможності культурної індустрії. Україна є частиною цієї програми з 2016 року, що дозволяє українським митцям брати участь у понад 30 конкурсах і отримувати грантову підтримку.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 11:56:54