Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Офтальмолог назвала найпоширеніші проблеми із зором в українців та їхні тривожні симптоми


Офтальмолог з 30-річним стажем, лікарка вищої категорії Лариса Перекупко розповіла про найпоширеніші проблеми із зором в українців, а також назвала симптоми, які мають насторожити.

Проблеми із зором

Катаракта. З огляду на те, що демографічна ситуація (старіння нації) внесла свої корективи, перше місце за захворюваннями посідає катаракта – помутніння кришталика. Сьогодні на неї страждає понад 70% населення.

Однак слід розуміти, що, крім старіння організму, катаракту можуть спровокувати й інші чинники. Наприклад, отримання мінно-вибухових травм, спадковість, певні супутні хвороби (ендокринні, порушення метаболізму, анемія тощо).

Глаукома. Це захворювання загрожує втратою зору внаслідок атрофії зорового нерва.

Глаукома – хронічна і прогресуюча хвороба, яка може виникати через анатомічні особливості ока, спадковість, гіпертонію і навіть короткозорість високого ступеня.

Тут потрібно бути дуже обачними та перебувати на постійному контролі в офтальмолога, особливо українцям старшого віку, адже за статистикою 15% страждають на цю хворобу.

Дегенерації сітківки, що погіршують гостроту зору. Приблизно 60% мають вікову макулодистрофію. Зрозуміло з назви, що в групі ризику – люди похилого віку, але причиною може стати й ускладнена короткозорість або супутні захворювання, такі як цукровий діабет чи гіпертонія

Запальні процеси в оці. Різні кон’юнктивіти, блефарити, кератити. Причин їх розвитку багато – від алергії та інфекцій до травм і неправильного носіння лінз.

Короткозорість. Через надмірне зорове навантаження і роботу очима на короткій відстані дедалі більше молоді (20-40%) погано бачать вдалині. А за некоригованої запущеної стадії – і зблизька.

Синдром сухого ока. Поява комп’ютерів, планшетів, смартфонів, тривала взаємодія з монітором призводить до синдрому сухого ока.

Ми дивимося в одну точку, не рухаємо очима, забуваємо моргати, через що їхня поверхня пересихає. Від цього явища страждає до 30% дорослих українців. Хоча дедалі більше скарг виникає і від школярів.

Акомодаційна астенопія. Однією з досить поширених проблем є порушення напруги акомодації – акомодаційна астенопія.

Через онлайн-навчання та тривале зорове навантаження багато дітей скаржаться на швидку стомлюваність очей та дискомфорт. Непоодинокими причинами її появи є некоригована далекозорість і астигматизм, що не коригуються.

Тривожні симптоми

Основні прояви, за яких краще відвідати офтальмолога:

  • недостатньо ясно бачите монітор або номер автобуса, хоча раніше це не було проблемою;
  • погіршився зір у сутінках або під час переходу з темряви до світла;
  • часто відчуваєте втому, напруженість в очах;
  • з’являються мушки в полі зору, зображення двоїться, лінії викривляються.

– Так мозок активно посилає сигнали, що з оком щось не так і ігнорувати це небезпечно, бо можуть бути фатальні наслідки, – попереджає офтальмолог.

За появи будь-яких симптомів, яких раніше не було, експерт радить обов’язково звернутися до лікаря, не зволікайте з візитом, але головне – не займайтеся самолікуванням.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-04 11:51:26