Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Лубінець: РФ вже вкрала понад 20 тис. дітей, є ризик ще для 1,5 млн

Фото: Факти ICTV

РФ вже викрала з України понад 20 тис. дітей, проте існує ризик депортації ще 1,5 млн, які залишаються на тимчасово окупованих територіях.

Про це заявив омбудсмен Дмитро Лубінець під час виступу на третьому пленарному заході міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

Що відомо про вивезених до РФ українських дітей

– Примусово переміщеним та депортованим змінюють персональні дані для того, аби рідні та Батьківщина не змогли їх віднайти та повернути. Наших дітей навіть відправляють у так звані табори перевиховання, де зомбують російською пропагандою, змушують заперечувати своє українське походження, – наголосив Лубінець.

Також омбудсмент розповів про депортацію цілих інтернатних закладів, таких як Олешківський дитячий будинок-інтернат на Херсонщині. Дітей звідкти спочатку перемістили на окуповані території, а потім депортували до Росії.

А вихованців Херсонського обласного будинку дитини взагалі вивезли до Росії та усиновили без дозволу.

– Нам відомі факти, що вивезені до РФ українські діти-сироти отримують неналежну медичну допомогу та мають не гідні умови перебування, – наголосив омбудсмен.

За його словами, Україна самостійно займається пошуком і перевіркою місця перебування дітей, проте головна проблема нині полягає в тому, що РФ свідомо гальмує процес повернення наших дітей.

У вересні генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що росіяни на окупованих територіях проводять ідеологічну обробку українських дітей і залучають їх до Юнармії та інших парамілітарних організацій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За фактами пропаганди та мілітаризації дітей розслідується 11 кримінальних проваджень. Дев’ять обвинувальних актів скеровано до суду, чотири особи засуджено.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 14:40:56