Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Опеньки: скільки варити, як правильно чистити та смачно приготувати


Осінь – час походів до лісу по гриби, і серед них особливе місце займають опеньки. Пошановувачі їх люблять за ніжну текстуру та хрусткість. Якщо ви також є прихильником тихого полювання, то осінній збір опеньків може стати справжнім святом для вас і родини. Саме час!

Де шукати опеньки? Опеньки зазвичай обирають для свого зростання старі ліси, де багато пеньків і трухлявих дерев. Вологі місця, яри, лісові потоки – ось їхні улюблені локації.

Як почистити опеньки: легкий спосіб

Чищення грибів часто може викликати певні складнощі, але є простий спосіб, як зробити це легко і просто.

Щоб уникнути ретельного очищення кожного гриба окремо, спробуйте залити їх окропом з сіллю. Залиште гриби на кілька хвилин, щоб гаряча вода зняла плівку і видалила бруд. Після цього злийте воду та гарно промийте їх холодною водою. Це найпростіша підготовка опеньок для подальшого варіння та приготування.

Як чистити опеньки: класичний спосіб

Спершу обріжте забруднені частини ніжок. Далі ретельно промийте гриби під проточною водою, щоб видалити землю та сміття. За потреби використовуйте м’яку щітку для делікатного очищення шапочок. Потім опустіть опеньки на кілька хвилин у холодну воду, щоб видалити залишки бруду та комах. Викладіть гриби на друшляк, щоб відійшла зайва вода.

Скільки варити опеньки

Тривалість варіння опеньків залежить від того, як ви плануєте їх використовувати. Щоб позбутися зайвої гіркоти та зберегти користь, варити опеньки варто не більше ніж 30 хвилин. Ось кілька основних правил:

Перше варіння. Після закипання, варіть гриби 5 хвилин, поки не з’явиться піна, яку слід зняти.

Зміна води. Після першого варіння злийте воду та залийте гриби чистою водою. Варіть ще 20-25 хвилин.

Скільки по часу варити опеньки, які були заморожені? Десяти хвилин варіння після закипання води буде достатньо. До речі, їх не обов’язково розморожувати перед цим.

Якщо ви використовуєте мультиварку, опеньки можна приготувати на режимі Варка на пару за 25 хвилин.

Що приготувати з опеньками

Тепер, коли опеньки вже почищені та ми знаємо скільки за часом їх варити, настав час приготувати смачненьке.

Смажені опеньки з цибулею

Для цього простого, але смачного рецепту вам знадобляться лише опеньки, цибуля, трохи вершкового масла або олії, сіль і перець. Після попереднього варіння смажимо гриби з нарізаною цибулею до золотистого кольору. Подавати можна як гарнір чи окрему страву.

Гречка з опеньками

Смажені гриби чудово поєднуються з гречаною кашею. Додайте до них тушковану моркву та цибулю для більш насиченого смаку. Таку страву можна подавати як гарячий обід або вечерю.

Опеньки в сметані

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Обсмажте попередньо зварені гриби близько 5 хвилин, а потім додайте сметану, сіль та спеції до смаку, тушкуйте ще 10 хвилин. Можна також додати нарізану зелень до вашого смаку.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 13:33:34